Výživová poradkyňa kráľovskej anglickej rodiny: Poradím vám ako zhodiť pred svadbou alebo dovolenkou

NETKY.SK • 24 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Výživová poradkyňa kráľovskej anglickej rodiny: Poradím vám ako zhodiť pred svadbou alebo dovolenkou

BRATISLAVA - Plánujete svadbu a chcete v tento krásny deň vyzerať čo najlepšie? Potom vyskúšajte rady Gabriely Peacock, výživovej poradkyne nielen britského princa Harryho, ale aj ďalších členov kráľovskej rodiny. Tajomstvo jej úspechu sa pritom skrýva v tom, že svojim klientom nič nezakazuje. Iba ich nasmeruje k zdravšiemu jedlu. Navyše im dovolí v podstate všetko. A je jedno, či sa jedná o sušienku, čokoládu, pohárik alkoholu či pečivo. Neveríte?

slovakia

left justify in out

Gabriela Peacock z vlastnej skúsenosti vie, že príliš reštriktívne diéty fungovať nikdy nebudú.

 

 

AND ITS HAPPENING 🎉🎉🎊 #LoveIsInTheAir #DayOfJoy #RoyalWedding

Príspevok, ktorý zdieľa Gabriela Peacock (@gabrielapeacock),

 

Aké sú jej rady?

 

1. Bohaté raňajky. Veľké, zdravé raňajky naštartujú metabolizmus na zvyšok dňa a zamedzia výkyvom krvného cukru, ktoré spôsobujú chute na desiatu už v polovici dopoludnia. Krvný cukor najlepšie vyrovnáte kombináciou bielkovín a sacharidov, takže ideálnym ranným jedlom je porridge (kaša) s mliekom alebo alternatívou mlieka, prípadne ovsené vločky nasiaknuté džúsom podávané s jogurtom alebo mliekom. Navrch pridajte potrebné lesné plody, ktoré sú plné antioxidantov, ktoré zásadne posilnia obranyschopnosť organizmu (a obsahujú veľmi málo kalórií) a do ďalšieho jedla to hravo zvládnete a vydržíte.

 

2. Kúsok syra či trochu jogurtu vás zachráni pred konzumáciou sladkostí. Než si dáte niečo sladké, zjedzte kúsok syra alebo nízkotučný biely jogurt. Obsiahnutá bielkovina vás zasýti a vy tak nebudete mať potrebu sa sladkým prejedať. Je to jednoduchý trik, ktorý funguje.

 

3. Jedzte mäso. Je to skvelý zdroj bielkovín, železa, ale aj zinku. Jedna z prvých vecí, ktorú hovorí Gabriela klientom, je: viac mäsa, menej chleba. Zinok v mäse telo lepšie vstrebáva než ten obsiahnutý v zelenine. Vyhnite sa iba spracovávaným mäsám a údeninám, ako sú burgery, párky, salámy, ktoré zvyšujú riziko určitých typov rakoviny.

 

4. Uprednostnite zeleninu, ktorá sa musí veľa hrýzť. Vláknina vás zasýti, takže celkovo skonzumujete menej kalórií. Dôležitá je aj pre vašu črevnú mikroflóru, ktorá súvisí s váhou aj začiatkom obezity. Ideálne je uprednostniť tú, ktorá vyžaduje najviac prežúvania, pretože takéto druhy obsahujú najviac vlákniny. Brokolica a kel sú jej ideálnym zdrojom, rovnako ako ďalšia zelená listová zelenina ako ružičkový kel, zeler a špargľa. Listy šalátu obsahujú vlákniny menej, pretože majú veľa vody.

 

5. Jedzte každé tri a pol hodiny. Dobré je jesť päť jedál denne, alebo každé tri a pol hodiny tak, aby raňajky a obed boli najväčšími a najsýtenejšími jedlami a popoludňajšie a večerné jedlá sa postupne zmenšovali. Vaše posledné jedlo by ste mali skonzumovať dosť skoro a určite nie po deviatej večer.

 

Tento režim vyrovnáva hladinu krvného cukru a predchádza ako výkyvom energie, tak chuti na sladké, ktoré prichádzajú, keď krvný cukor klesá. Ak sa to stane, inštinktívnou reakciou je zjesť niečo super sladké, čo vám dodá energiu a dobrý pocit, ale na krátku dobu. Potom cukor opäť klesá. Tieto neustále vrcholy a pády sú pre telo veľmi stresujúce.

 

Keď jete, telo uvoľňuje hormón inzulín, ktorý pomáha uvoľňovať energiu z jedla a prepraviť cukor (alebo glukózu) do buniek, kde funguje ako palivo. Pokiaľ je ale inzulín uvoľňovaný neustále, telo k nemu môže začať byť rezistentné, čím sa v krvnom riečisku nahromadí cukor a vzniká riziko ochorení, ako je napríklad cukrovka 2. typu.

 

6. Obmedzte alkohol. Môžete si ho dopriať, ale v menšej miere, zvlášť keď sa snažíte rýchlo znížiť váhu. Alkohol je zdrojom cukru a kalórií a neobsahuje takmer žiadne vitamíny či minerály. Príliš veľká spotreba alkoholu je najmä u mužov spojená s abdominálnou obezitou a ukladaním tuku v oblasti pŕs a brucha, vedúca nielen k nevzhľadnému "pupku", ale aj mužským, prsiam. Ak občas chcete piť, vyberajte číre nápoje ako vodka alebo džin, ktoré obsahujú menej aditív a toxínov aj menej kalórií. Šampanské je ďalšou možnosťou. Zvoľte malý pohár a zrieďte si drink sódou.

 

 

🚂🚂 #🇬🇧weekends #💙

Príspevok, ktorý zdieľa Gabriela Peacock (@gabrielapeacock),

 

7. Nevynechávajte cukor, sacharidy ani mliečne výrobky. Zakazovať by sa nemalo nič, ak netrpíte intoleranciou. Zdravé sacharidy, nachádzajúce sa v zelenine, celozrnných výrobkoch či strukovinách zaisťujú vitamín B potrebný na výrobu energie.

Pravidlom je zamerať sa na kvalitné sacharidy. Vynechajte biely chlieb, koláče a sušienky tak, ako je to len možné a do ničoho si nepridávajte cukor.

 

8. Voľte radšej celé ovocia ako smoothies. Ovocie je ďalšia potravina, ktorá má neopodstatnene zlú povesť. Vždy voľte radšej celé ovocie ako džúsy, pretože ovocie vo svojom normálnom stave obsahuje vysoké množstvo vlákniny, takže cukor prirodzene v ňom obsiahnutý sa do obehu vstrebáva pomalšie. Odšťavenie polámaných rastlinných bunkových stien zníži obsah potravinovej vlákniny. A pretože tekutiny sa vstrebávajú rýchlejšie ako jedlo, džús zapríčiňuje strmší vzostup hladiny krvnej glukózy. Tiež môže byť dosladený a obsahovať vyššie množstvo kalórií ako celé ovocie, takže dávajte pozor. Odporúča Gabriela Peacock na svojej stránke. 

 

9. Bielkoviny vždy len so sacharidmi. Kvalitné sacharidy sú pri chudnutí najmä pre mužov zásadné, a preto možno len odporučiť konzumáciu zeleniny s quinoa, láskavcom (Amaranth), krupicou, čiernou ryžou alebo pšenom. S každým jedlom ale potrebujete bielkoviny - pridanie malej porcie syra, kurčaťa, ryby alebo mäsa úplne stačí. Táto kombinácia sacharidov a bielkovín v tele pri trávení zapája rôzne enzýmy. Keď ich zmiešate, trávenie sa spomalí a cukry uvoľnené zo sacharidov sa oneskoria. Výsledok? Dlhší pocit plnosti a dlhodobejší pocit energie.

 

10. Kávu nepite nalačno. Môžete vypiť 3-4 šálky kávy denne, ale nikdy nie na prázdny žalúdok. Kofeín je stimulantom, ktorý spúšťa uvoľňovanie glukózy z pečene. To vyvoláva prudký nárast krvného cukru a následnej chuti na sladké.

 

11. V priebehu popoludnia si dajte proteínový prášok a vlákninový, šot pred večerou. V ideálnom svete by Gabriela nikdy neodporúčala doplnky miesto skutočného jedla, ale väčšina zaneprázdnených ľudí sa nie je schopná kvalitne stravovať, navyše dnešné potraviny nie sú bohužiaľ výživné, ako tomu bývalo pred 50 rokmi. Preto odporúča doplnok stravy, ktorý obsahuje vo vode rozpustný glukomanán a ďalšie látky, ktoré zaisťujú spaľovanie tukov ako piperín, účinná zložka čierneho korenia - pred hlavným jedlom. Keď ho zmiešate s vodou, vytvorí gél a čiastočne vyplní žalúdok, takže zjete menej. Ak bojujete s únavou v polovici popoludnia, potom vyberte proteínový prášok, ktorý vás zaplní a dodá potrebnú energiu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies