Vyzbierali peniaze na obnovu črievic z Čarodejníka z krajiny Oz

NETKY.SK • 25 Október 2016, 10:46 • 2 min
Vyzbierali peniaze na obnovu črievic z Čarodejníka z krajiny Oz

LOS ANGELES - Americkému Smithsonovmu inštitútu sa prostredníctvom online zbierky podarilo vyzbierať 300-tisíc dolárov (v prepočte približne 275-tisíc dolárov) na obnovu červených črievic z rodinného dobrodružného fantasy Čarodejník z krajiny Oz (1939).

slovakia

left justify in out

Ako informovali zástupcovia inštitútu, danú sumu sa im podarilo dosiahnuť v nedeľu, pričom im k tomu dopomohlo viac ako 5 300 ľudí zo 41 krajín sveta. Kampaň odštartovala 17. októbra a jej cieľom bolo do 30 dní získať finančnú podporu na reštauráciu topánok.


Takzvané rubínové črievice, ktoré v snímke nosila predstaviteľka hlavnej hrdinky Dorothy Judy Garland, vyrobili takmer pred 80 rokmi v oddelení rekvizít filmového štúdia MGM a patria medzi najpopulárnejšie vystavované predmety v Národnom múzeu americkej histórie vo Washingtone. Ikonické topánky posiate flitrami a sklenenými korálikmi však postupom času vybledli. Inštitút použije peniaze zo zbierky na ich reštauráciu ako aj na novú špeciálnu vitrínu, ktorá by mala spomaliť zhoršovanie ich stavu. Črievice, ktoré sú jedným z údajne piatich dochovaných párov vyrobených pre obľúbený film, po ich obnove neskôr plánujú predstaviť v roku 2018 v rámci novej výstavy venovanej americkej populárnej kultúre.


Smithsonov inštitút však v zbierke pokračuje. Po úspechu s červenými topánkami Dorothy sa na verejnosť obrátil s prosbou o pomoc pri obnove kostýmu Strašiaka, za ktorého bol vo filme preoblečený Ray Bolger. Na jeho reštauráciu potrebuje 85-tisíc dolárov (približne 78-tisíc eur). Ak by bola zbierka úspešná, vystavili by ho spolu s črievicami na spomínanej výstave v roku 2018.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies