Vyzbierali peniaze na hrajúcu sochu Davida Bowieho

NETKY.SK • 6 December 2016, 11:03 • 2 min
Vyzbierali peniaze na hrajúcu sochu Davida Bowieho

BRATISLAVA - Organizátorom verejnej zbierky na vytvorenie hrajúcej sochy zosnulého anglického hudobníka a speváka Davida Bowieho sa podarilo získať dostatok financií na realizáciu projektu.

slovakia

left justify in out

Cieľovú sumu stotisíc libier (v prepočte približne 119-tisíc eur), na ktorú prispelo viac ako 650 ľudí, sa im podarilo vyzbierať 19 hodín pred ukončením kampane.


Približne 30 percent príspevkov pritom pochádzalo mimo územia Veľkej Británie. Šesť subjektov darovalo po šesťtisíc libier (približne sedemtisíc eur). Medzi nimi bol aj hudobník Howard Jones. Bowieho bývalý agent John Giddings prispel sumou päťtisíc libier (približne šesťtisíc eur). Jeden z organizátorov David Stopps sa všetkým darcom poďakoval a uviedol, že vďaka nim budú môcť postaviť sochu legendárneho interpreta. Tú umiestnia v anglickom meste Aylesbury v Buckinghamshire. Pri soche bude každú hodinu z reproduktorov hrať jedna z muzikantových piesní. Na výber bude pritom až dvetisíc skladieb.


Tvorca Andrew Sinclair použije ako predlohu Bowieho podobizeň z čias, keď vystupoval ako Ziggy Stardust. Sochu plánujú umiestniť na Market Square, ktoré hudobník spomína v úvodnej piesni Five Years z albumu The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972). Skladby z tejto nahrávky po prvý raz predstavil práve počas koncertu v Aylesbury, kde takisto predviedol v premiére aj piesne z albumu Hunky Dory (1971). Stopps dodal, že organizátori potrebujú ešte 50-tisíc libier (približne 59-tisíc eur), ktoré však plánujú získať vďaka grantom a priamym darcom.


David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 v Londýne a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako napríklad na spomínanom The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či "Heroes" (1977). Na konte má 26 sólových štúdioviek. Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, alebo štyri BRIT Awards, vrátane ceny za prínos britskej hudbe a BRITs Icon Award. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu. Zomrel 10. januára vo veku 69 rokov na rakovinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies