FOTO Vyvrcholilo najväčšie vojenské cvičenie našej armády, pozrel si ho aj prezident

NETKY.SK • 24 September 2015, 14:55 • 2 min
FOTO Vyvrcholilo najväčšie vojenské cvičenie našej armády, pozrel si ho aj prezident

BRATISLAVA - Najväčšie vojenské cvičenie v novodobej histórii Ozbrojených síl SR Slovak Shield/Slovenský štít 2015 vyvrcholilo dnes vo výcvikovom priestore Lešť.

slovakia

left justify in out

Okrem slovenských vojakov sa na ňom zúčastnili vojaci z Maďarska, Poľska, Česka a USA. Priamo v Lešti cvičilo približne 1 700 vojakov, celkovo sa na cvičení v rámci Slovenska zúčastnilo 4 000 osôb a okolo 600 kusov techniky. Súčasťou cvičenia boli aj pozemné presuny techniky, vrátane presunu amerických vojakov s ich kolesovou technikou na cvičenie do Maďarska. Informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

 

Na cvičení Slovak Shield sa dnes zúčastnil prezident Andrej Kiska, ktorý je zároveň hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR. Ako zdôraznil, slovenskí vojaci musia byť pripravení ochrániť svoju krajinu, čo je ich základnou úlohou. „Som presvedčený, že takéto cvičenia sú potrebné, aby sme vojakov skutočne na ochranu našej krajiny dobre pripravili, a aby sa naši vojaci naučili komunikovať a spolupracovať so spojencami a s vojakmi z ďalších krajín,“

 

„Deklarovali sme, že vojaci budú cvičiť viac, a to aj plníme. Takéto rozsiahle medzinárodné cvičenia výrazne prispievajú k tomu, aby boli vojaci lepšie pripravení plniť svoje úlohy v krízových situáciách, či už doma, alebo v medzinárodnom prostredí,“ vyhlásil minister obrany Martin Glváč.

 

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim vysvetlil, že počas všetkých fáz Slovenského štítu 2015 si vojaci precvičili celý rad úloh, ktoré im vyplývajú zo zákona. „Išlo o precvičenie ochrany nezávislosti našej krajiny, ale aj riešenie rôznych krízových situácií. To, čo ste dnes nemohli vidieť bolo predovšetkým plánovanie operácie na úrovni strategickej, operačnej a taktickej. Toto všetko sa odohrávalo už začiatkom tohto roku,“ vysvetlil.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies