Vyvrcholil týždeň spomienok na nedožité 100. narodeniny Ronalda Reagana

NETKY.SK • 7 Február 2011, 12:45 • 2 min
Vyvrcholil týždeň spomienok na nedožité 100. narodeniny Ronalda Reagana

Vyvrcholil týždeň spomienok na nedožité 100. narodeniny Ronalda Reagana

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty si v nedeľu pripomenuli nedožité 100. narodeniny svojho 40. prezidenta Ronalda Reagana.
      Na pietnej slávnosti v záhrade Knižnice Ronalda Reagana v kalifornskom Simi Valley naňho spomínala vdova Nancy Reaganová spolu s asi 1500 pozvanými hosťami vrátane bývalého amerického ministra zahraničných vecí Jamesa Bakera, ktorý bol v jeho administratíve najprv riaditeľom kancelárie Bieleho domu a potom ministrom financií.
      "Vyvoláva to toľko spomienok, keď vás tu teraz vidím" povedala 89-ročná Nancy Reaganová vo svojom príhovore. "Viem, že Ronnie by sa potešil, keby sa s vami všetkými mohol stretnúť na svoje 100. narodeniny."
      Po týchto slovách prítomní vstali a počas potlesku Nancy Reaganová, ktorá už len málokedy vystupuje na verejnosti, zvolala "Všetko najlepšie k narodeninám, Ronnie!"
      "Reaganova revolúcia sa neskončila jeho odchodom z funkcie pred 22 rokmi, ani keď opustil Nancy a nás všetkých 5. júna 2004," povedal James Baker, ktorý bol jedným z ďalších rečníkov. "Áno, revolúcia bola o tomto mužovi, ale on bol niečo oveľa viac. Ronald Reagan nás učil o slobode, zdravom rozume a sebadôvere a jeho lekcie platia tak dnes, ako aj vtedy."
       Na spomienke sa zúčastnili aj herci (napríklad Gary Sinise) a hudobníci. Bývalá prvá dáma si zaspievala "Happy Birthday" so skupinou Beach Boys. Country spevák Lee Greenwood predniesol svoju verziu americkej hymny, ktorú si Reagan obľúbil.
      Ponad miesto konania spomienky preletela skupina stíhačiek FA-18 z lietadlovej lode USS Ronald Reagana.
      Osobitná bohoslužba sa konala v Prvom kresťanskom kostole v Dixone v štáte Illinois, kde bol Reagan pokrstený.    Reagan prežil prvých 21 rokov svojho života v štáte Illinois. Narodil sa 6. februára 1911 v Tampicu. Vyrastal v Dixone, strávil nejaký čas v Chicagu a navštevoval vysokú školu v meste Eureka. Reagan zomrel vo veku 93 rokov po dlhom boji s Alzheimerovou chorobou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies