Vyvražďovanie civilistov v Južnom Sudáne pokračuje, OSN ostáva opäť nečinná

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 11:09 • 2 min
Vyvražďovanie civilistov v Južnom Sudáne pokračuje, OSN ostáva opäť nečinná

JUBA - V Južnom Sudáne pokračuje masakrovanie civilistov, zo zúbožených matiek a detí sa stávajú utečenci na úteku bojujúci o vlastný život.

slovakia

left justify in out

Dobrovoľníci z humanitárnych organizácií boli nútení opustiť krajinu zo strachu o vlastný život, zúboženým ženám a deťom už nemá kto pomôcť. Stovky utečencov utieklo v posledných dňoch do susedného štátu Uganda, aby si zachránili holý život. V stredu bolo zabitých ďalších 17 ľudí po útoku vládnych síl, ktorí nemali toľko šťastia utiecť.

 

Niektorí z obetí boli zastrelení pri pokuse o útek, iných povešali a telá dvoch detí sa našli pohodené popri ceste na okraji mesta Pajok. Rôzne svedectvá viac ako 3-tisíc utečencov zhromaždených za hranicou Ugandy, ponúka pohľad na brutalitu 3-ročnej občianskej vojny.

 

Vláda najmladšieho štátu sveta popiera akékoľvek útoky armády na civilistov, vyhlasuje, že informácie o stredajšom zasahovaní vojakov v mestečku Pajok sú nepravdivé. Hovorca plukovníka Santo Domica Chol sa vyjadril pre agentúru Reuters, že, „nič z toho nie je pravda. Je to len umelo vyrobená kampaň proti vláde. Je to len reakcia nespokojných ľudí. Vojaci zasahujú iba proti lupičom a rebelom“. „Podľa toho čo ja viem, rebeli sú tí, ktorí vraždili v meste Pajok,“ dodal na záver.

 

História sa opakuje: Masové vyvražďovanie civilistov, znásilňovanie žien a detí, etnické čistky

 

Južný Sudán sa už od jeho rozdelenia v roku 2011 zmieta v otvorenom konflikte a utápa v občianskej vojne. Proti sebe stoja prezident Južného Sudánu Salva Kiir a jeho teraz už bývalý viceprezident Riek Machara, ktorého hlava štátu zbavila funkcie v úrade.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies