Vývozy EÚ tvoria 36 miliónov pracovných miest, na Slovensku je to 400-tisíc miest

NETKY.SK • 27 November 2018, 14:24 • 2 min
Vývozy EÚ tvoria 36 miliónov pracovných miest, na Slovensku je to 400-tisíc miest

BRUSEL - Vývozy z členských krajín Európskej únie (EÚ) do sveta sú dôležitejšie než kedykoľvek predtým - spolu vytvárajú 36 miliónov pracovných miest, čo je o dve tretiny viac ako v roku 2000. Na Slovensku je to vyše 400.000 pracovných miest.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo záverov dvoch nových štúdií, ktoré Európska komisia (EK) zverejnila v utorok, v Deň obchodnej politiky EÚ.

Komisia upozornila, že 14 miliónov z celkového počtu nových pracovných miest zaistených obchodnými vzťahmi zastávajú ženy.

 

Celkovo vývoz všetkých členských krajín do sveta vytvára 2,3 bilióna eur pridanej hodnoty v EÚ. Podľa údajov eurokomisie od začiatku jej funkčného obdobia v roku 2014 stúpol počet pracovných miest existujúcich vďaka vývozu o 3,5 milióna. Tieto pracovné miesta sú zaplatené priemerne o 12 % lepšie ako ostatné miesta v hospodárstve.

 

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v správe pre médiá dodala, že na základe tejto štúdie je jasné, že "obchod znamená zamestnanosť".

 

img

Cecilia Malmströmová. Zdroj: TASR 

 

"Vývoz z EÚ do sveta živí obrovské, neustále rastúce množstvo obyvateľov vo všetkých kútoch Európy. Takmer 40 percent pracovných miest, ktoré existujú vďaka obchodu, zastávajú ženy. Obchod EÚ podporuje aj milióny pracovných miest ďaleko za hranicami EÚ, a to aj v rozvojových krajinách. Je to dôkaz toho, že obchod môže byť výhodný pre všetkých: čo je prínosom pre nás, je prínosom aj pre našich partnerov na celom svete," skonštatovala komisárka.

 

Zverejnená správa obsahuje podrobný prehľad o výsledkoch za každý členský štát EÚ. Vďaka vývozu vznikajú a existujú pracovné miesta v celej EÚ, pričom ich počty neustále rastú. Najväčší nárast bol od roku 2000 zaznamenaný v Bulharsku (+312 %), na Slovensku (+213 %), v Portugalsku (+172 %), Litve (+153 %), Írsku (+147 %), Estónsku (+147 %) a Lotyšsku (+138 %).

 

V prípade Slovenska platí, že 282.000 pracovných miest je spojených s vývozmi do krajín mimo EÚ (čo dáva prácu okolo 96.000 ľuďom v iných členských krajinách Únie), pričom exporty vnútri krajín EÚ priniesli prácu ďalším 122.000 Slovákom. To podľa eurokomisie znamená, že od exportov na Slovensku závisí 17 % pracovných miest. Na celkovom podiele vývozov zo Slovenska prevládajú služby (54 %) nad tovarmi. Z oblasti tovarov je najviac vývozov (20 %) v oblasti strojárenstva a zariadení pre dopravu.

 

Komisia poukázala na prepojenie členských krajín Únie v zmysle, že keď sa darí vývozcom v jednom členskom štáte EÚ, prináša to prospech aj pracovníkom v iných členských krajinách. Napríklad vďaka francúzskym vývozom do zvyšku sveta existuje 627.000 pracovných miest v iných členských štátoch EÚ.

 

V neposlednom rade vďaka európskym vývozom do celého sveta existuje takmer 20 miliónov pracovných miest mimo EÚ (milión zamestnaní len v USA). Ich počet sa od roku 2000 viac než zdvojnásobil.

 

Štúdia zverejnená EK sa zaoberá aj rodovou rovnováhou, pričom z nej vyplýva, že pracovné miesta existujúce v EÚ vďaka obchodu zastáva takmer 14 miliónov žien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona