Vývoz zbraní do Turecka bol zo strany Čechov zastavený

NETKY.SK • 14 Október 2019, 20:56 • 2 min
Vývoz zbraní do Turecka bol zo strany Čechov zastavený

PRAHA - Česká republika počas dnešných hodín pozastavila vývoz vojenského materiálu do Turecka. Informoval o tom vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček po tom, ako o tejto téme rokoval s premiérom Andrejom Babišom a ministrom priemyslu a obchodu Karlom Havlíčkom.

slovakia

left justify in out

"Náš export v oblasti obranného priemyslu nie je vôbec závratný, ide o 130 až 140 miliónov korún (5,03 až 5,42 milióna eur)," uviedol ešte pred rokovaním minister Havlíček.

 

 

Dodal, že zástupcovia vlády priebežne celé popoludnie komunikovali s ministrom zahraničných vecí Tomášom Petříčkom, ktorý sa zúčastňoval na zasadnutí rady ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu.

 

img

 

Títo ministri z krajín EÚ sa dnes zaviazali, že štáty EÚ budú koordinovať obmedzenie vývozu zbraní do Turecka - budú tak reagovať na tureckú vojenskú operáciu v Sýrii.

 

img

 

Petříček si na dnešné ráno predvolal tureckého veľvyslanca Ahmeta Necatiho Bigaliho a apeloval za zastavenie ofenzívy v Sýrii. Minister veľvyslancovi osobne zopakoval, že prioritou EÚ je diplomatické riešenie situácie v Sýrii a že ďalšie konflikty neprispievajú k stabilite regiónu. "Vyzval som týmto Turecko na zastavenie vojenskej akcie, apeloval som na diplomatické riešenie," oznámil Petříček.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona