Vývoz švajčiarskych hodiniek zaznamenal najväčší pokles od roku 2009

NETKY.SK • 20 Október 2015, 13:22 • 2 min
Vývoz švajčiarskych hodiniek zaznamenal najväčší pokles od roku 2009

ZÜRICH - Export švajčiarskych hodiniek zaznamenal v 3. kvartáli najväčší štvrťročný pokles od roka 2009. Príčinou bol prudký prepad predaja v Hongkongu a Číne, ktorý sa v septembri rozšíril aj na ostatné ázijské trhy. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií Federácie švajčiarskych výrobcov hodiniek (FH) export sa v 3. kvartáli medziročne znížil o 8,5 % po septembrovom poklese o 9,9 % a júlovom o 10 %. Predaj v Ázii v septembri medziročne klesol o 12,7 % predovšetkým pričinením Hongkongu, Singapuru, Taiwanu a Spojených arabských emirátov. Najväčší prepad vykázala Južná Kórea, kde sa pokles predaja v septembri v porovnaní s augustom výrazne zvýšil z 3,7 % na 35 %.

 

Vo svete sa v septembri predali hodinky v hodnote 1,814 miliardy švajčiarskych frankov (1,67 miliardy eur) a nedosiahol očakávania analytikov, ktoré boli dvoj- až trojnásobne vyššie. Tento vývoj sa dotkol hodiniek všetkých cenových segmentov, najviac však utrpeli lacné a stredne drahé hodinky. Kategória hodiniek v hodnote 200 až 500 CHF v septembri medziročne klesla o 14,5 %, čo vyvolalo obavy, že elektronické hodinky Apple Watch napokon dokážu ukradnúť Švajčiarom trhové podiely.

 

Podľa analytikov jediným švajčiarskym výrobcom, ktorý má reálne šance odolať konkurencii Apple, je Swatch. Dôkazom je fakt, že Swatch pred týždňom uviedol v Číne hodinky umožňujúce platby a takmer úplne zatlačil Apple do úzadia. Výkonný riaditeľ firmy Nick Hayek však zdôraznil, že neplánujú vyrábať smartfóny na zápästia.

(1 EUR = 1,0834 CHF)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies