Vývoz dreva zo Slovenska sa vlani zvýšil o vyše deväť percent

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 12:47 • 2 min
Vývoz dreva zo Slovenska sa vlani zvýšil o vyše deväť percent

BRATISLAVA - Do zahraničia sa zo SR vlani vyviezlo 3,408 milióna kubických metrov (m3) surového dreva, kým predvlani 3,122 milióna m3. Vývoz teda stúpol o 9,2 %. Vyplýva to z tzv. zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

slovakia

left justify in out

"Export dreva bol zameraný na krajiny EÚ. V prípade ihličnatých sortimentov surového dreva prevládali v exportných dodávkach výrezy 1. až 3. triedy akosti (47,6 % celkového exportu). V prípade listnatých sortimentov surového dreva prevládal v dodávkach na export sortiment 4. a 5. triedy akosti (12,7 % exportu)," spresnilo ministerstvo.

 

Na Slovensko sa v minulom roku doviezlo 1,020 milióna m3 surového dreva, kým v roku 2013 približne 0,922 milióna m3. "Medzi negatíva dovozu vo všeobecnosti patrí nežiaduci stav, kedy sa dováža väčšie množstvo dreva horšej kvality a kvalitnejšie domáce drevo je určené na export, najmä sortimenty ihličnatého dreva 1. až 3. triedy akosti. Surovina sa pritom vyváža bez ďalšieho spracovania a pridaná hodnota sa tvorí v zahraničí, kde spracovanie dreva vytvára pracovné príležitosti, čím SR prichádza o daňové príjmy a príjmy z odvodov pri predpoklade možnosti nadmernej exploatácie lesov," zdôraznilo MPRV v správe.

 

V lesnom hospodárstve SR bol v roku 2014 zaznamenaný medziročný pokles priemerného speňaženia ihličnatého a listnatého dreva, a to o 2,17 eura/m3 na 51,45 eura/m3, respektíve o 0,73 eura/m3 na 42,33 eura/m3. "Na základe porovnania s rokom 2013 je možné konštatovať celkovo stabilnú situáciu vo vývoji priemerných cien dreva na trhu, okrem nárastu priemerného speňaženia pri najkvalitnejších sortimentoch dreva," dodalo ministerstvo pôdohospodárstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies