Vývoz ČR do EÚ rastie, podporil ho najmä obchod s Nemeckom a SR

NETKY.SK • 28 September 2016, 13:09 • 2 min
Vývoz ČR do EÚ rastie, podporil ho najmä obchod s Nemeckom a SR

PRAHA - Vývoz Českej republiky do Európskej únie dosiahol vlani 3,2 bilióna Kč (118,41 miliardy eur). V porovnaní s rokom 2014 to znamená rast o viac než 249 miliárd Kč.

slovakia

left justify in out

Vyplynulo to z údajov, ktoré zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ). Vývoz podporili najmä stroje a dopravné prostriedky. Informoval o tom server novinky.cz. Česko od svojho vstupu do EÚ viac tovarov vyváža, ako dováža. V minulom roku tvoril vývoz do EÚ zo súhrnného objemu českého vývozu 83,2 %. Hodnota dovozu tovarov do Česka z členských krajín Európskej únie dosahovala 65,5 % celkového dovozu.

 

"Medziročný prírastok vývozu do EÚ ovplyvnil najmä obchod s Nemeckom s navýšením o 87,1 miliardy Kč, so Slovenskom s nárastom o 43,9 miliardy Kč a so Spojeným kráľovstvom, kde došlo k zvýšeniu o 22,1 miliardy Kč," uviedla predsedníčka ČSÚ Iva Ritschelová. Ako dodala, čo sa týka dovozu, najvýraznejší rast bol zaznamenaný z Nemecka, Poľska a Talianska.

 

Vývoz do Nemecka v roku 2015 dosiahol z celkového českého vývozu do krajín EÚ 38,6-% podiel. Vývoz na Slovensko zasa predstavoval podiel 10,8 %. Dominantné postavenie v českom vývoze na únijný trh zaujali stroje a dopravné prostriedky. Hlavnou vývoznou položkou boli opäť cestné vozidlá. Ďalej sa vyvážali najmä polotovary a materiály a okrem toho priemyselný spotrebný tovar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies