Vývoz áut zo Slovenska do Ruska klesol vlani približne o 21 %

NETKY.SK • 27 Február 2015, 10:28 • 2 min
Vývoz áut zo Slovenska do Ruska klesol vlani približne o 21 %

BRATISLAVA – Kým export automobilov zo Slovenska do Európy v minulom roku rástol, vývoz mimo Európu za január až november 2014 klesol o 6,4 %. Objemovo sa najviac prepadol vývoz do Číny a Ruska. Vyplýva to z najnovších údajov Národnej banky Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

Vývoz osobných automobilov zo Slovenska do Ruska sa znížil približne o 21 %, pričom export klesal už aj v prvom polroku 2014. Vývoz áut na Ukrajinu poklesol takmer o 84 %. NBS konštatuje, že v dôsledku tohto vývoja mohlo byť na Slovensku vyrobených odhadom o 17.000 vozidiel menej.

 

Predaj automobilov v Číne podľa štatistík vlani narástol takmer o 7 %. "Slovensko teda v minulom roku stratilo trhový podiel, najmä v segmente luxusnejších automobilov vyrábaných u nás, ktorých vývoz do Číny klesol viac ako o štvrtinu," uviedla centrálna banka. Z tohto dôvodu sa podľa nej vyrobilo asi o 22.000 áut menej. "V prípade udržania trhového podielu v Číne mohla výroba automobilov v počte kusov mierne prekročiť miliónovú hranicu," dodala NBS.

 

Na Slovensku sa podľa údajov Združenia automobilového priemyslu (ZAP) SR v roku 2014 vyrobilo viac ako 970.000 automobilov. Krajina si tak už niekoľko rokov udržiava svetové prvenstvo v počte vyrobených áut na 1000 obyvateľov. Za minulý rok to bolo 179 vozidiel na tento počet ľudí, čo presahuje výsledky ostatných krajín o desiatky vyrobených kusov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona