Vývoj verejných financií bol vlani vyvážený, deficit sa udržal na 2,7 %

NETKY.SK • 8 December 2016, 09:38 • 2 min
Vývoj verejných financií bol vlani vyvážený, deficit sa udržal na 2,7 %

BRATISLAVA - Verejná správa SR hospodárila vlani so schodkom 2,13 miliardy eur alebo 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Po revidovaných výsledkoch za dva predchádzajúce roky dosiahol deficit v medziročnom porovnaní rovnakú hodnotu. Vyplýva to zo Súhrnnej výročnej správy SR za rok 2015 z dielne rezortu financií, o ktorej diskutovali poslanci v úvode 11. rokovacieho dňa 11. schôdze Národnej rady (NR) SR.

slovakia

left justify in out

Súhrnná správa zároveň uvádza, že celkové príjmy verejnej správy za minulý rok dosiahli 33,72 miliardy eur (42,9 % HDP) a celkové výdavky 35,85 miliardy eur (45,6 % HDP). Hrubý verejný dlh dosiahol ku koncu minulého roka 41,29 miliardy eur alebo 52,5 % HDP, v pomere k produkcii ekonomiky tak medziročne klesol o 1,1 p.b. Štrukturálny deficit dosiahol vlani výšku 1,9 % a medziročne tak klesol o 0,1 % HDP.

 

Po prerokovaní tohto bodu budú poslanci diskutovať o mimoriadnej správe verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, ktorá upozorňuje, že na policajných staniciach umiestňuje polícia zadržané osoby aj do nezákonných priestorov, ktoré nie sú celami.

 

Popoludní príde na rad pravidelná štvrtková Hodina otázok. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku straníckeho kolegu Jána Senka, ktorého zaujíma, aký prínos vidí premiér v zasadnutiach vlády v najmenej rozvinutých regiónoch Slovenska, ktoré sa konali po letných prázdninách. Martin Klus (SaS) chce zase vedieť, ako Fico hodnotí priebeh a výsledky rakúskych prezidentských volieb a dosah neúspešného referenda v Taliansku na EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona