Vývoj v spore s akcionárom Union ZP považuje T. Drucker za dobrý signál

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 17:56 • 2 min
Vývoj v spore s akcionárom Union ZP považuje T. Drucker za dobrý signál

BRATISLAVA - Aktuálny vývoj v spore s akcionárom Union zdravotnej poisťovne považuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) za dobrý signál pre Slovensko. Z právneho hľadiska je podľa jeho slov veľmi významný. Vníma ho tiež ako ukážku toho, že Slovensko môže byť úspešné v medzinárodných sporoch.

slovakia

left justify in out

Nemecký Najvyšší spolkový súd rozhodol v prospech Slovenska v konaní o zrušení arbitrážneho rozhodnutia v spore so spoločnosťou Achmea o zákaze zisku zdravotných poisťovní. Súd vyhovel požiadavke SR, aby spor predložil na posúdenie Súdnemu dvoru EÚ. Mal by posúdiť, či je medzinárodná zmluva o podpore a ochrane investícií medzi SR a Holandskom v súlade s právom EÚ. Na základe tohto posudku by mal následne najvyšší nemecký súd v kauze definitívne rozhodnúť.

 

"Podľa našich názorov a myslím si, že si to uvedomuje aj druhá strana, že v momente, keď sa zrušila jurisdikcia súkromného súdu, takto to nazvime, a prechádza to v podstate na námietku toho, či takáto právna zmluva, ktorú si myslím, že aj druhá strana si uvedomuje, že asi Súdny dvor EÚ nám dá za pravdu, lebo právo EÚ má prednosť pred vnútroštátnym právom aj pred medzinárodnými zmluvami, tak dôjde k tomu, že potom sa bude rozhodovať, ako keby sa neprihliadalo na takúto zmluvu," povedal Drucker.

 

Vývoj v spore "príjemne" prekvapil ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd). "Je to pre Slovensko dobrá správa," skonštatovala. Keďže detaily rozhodnutia nepozná, nechcela ho bližšie komentovať.

 

Akcionár Union ZP holandská spoločnosť Achmea v reakcii na aktuálny vývoj avizovala, že chce na Slovensku naďalej pôsobiť. "Bez ohľadu na konečný výsledok bude Achmea naďalej pokračovať v aktivitách na Slovensku prostredníctvom poisťovne Union. Achmea je naďalej pripravená na spoluprácu so slovenskou vládou pri zlepšovaní úrovne poskytovania zdravotnej starostlivosti a zdravotných služieb na Slovensku," reagoval hovorca spoločnosti Stefan Kloet.

 

Achmea podala žalobu na SR v októbri 2008. Dôvodom bol zákaz zisku súkromných zdravotných poisťovní, ktorý bol údajne v rozpore s bilaterálnou investičnou dohodou. Arbitrážny tribunál vydal rozsudok v decembri 2012, v ktorom konštatoval porušenie tejto medzinárodnej zmluvy zo strany Slovenska.

 

SR následne podala na nemecký Vyšší krajinský súd vo Frankfurte nad Mohanom návrh na zrušenie rozsudku. Tento návrh bol zamietnutý, Slovensko sa následne proti tomu odvolalo na Najvyšší spolkový súd.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona