Vývoj udalostí po útoku v Londýne: Zákonodarca chce dobodaného policajta posmrtne vyznamenať

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 18:00 • 2 min
Vývoj udalostí po útoku v Londýne: Zákonodarca chce dobodaného policajta posmrtne vyznamenať

RÍM - Taliansky veľvyslanec v Británii dnes oznámil, že talianskej turistke, ktorá utrpela zranenia pri stredajšom útoku autom na Westminsterskom moste v Londýne, sa už darí lepšie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Talianska tlačová agentúra ANSA z Londýna citovala veľvyslanca Pasqualeho Terracciana, ktorý navštívil ženu v nemocnici. Turistka diplomatovi povedala, že po náraze auta stratila vedomie asi na desať minút. Turistka z Ríma podstúpila operáciu pre komplikovanú zlomeninu nohy. Utrpela aj menej závažné zranenie dvoch stavcov pri krku a ranu na hlave.

 

Zabitého Keitha Palmera chcú posmrtne vyznamenať

Britský konzervatívny zákonodarca James Cleverly zadržiaval slzy, keď dnes spomínal na priateľstvo s policajtom Keithom Palmerom, ktorého v stredu zabil nožom útočník pri britskom parlamente.

 

Poslanec Cleverly s pohnutím v hlase vyzval, aby strážnikovi Palmerovi udelili posmrtne vyznamenanie za "odvahu a obetavosť". Cleverly uviedol, že Palmera spoznal pred 25 rokmi ako ostreľovača, keď obaja slúžili v kráľovskom delostrelectve. Podľa jeho slov bol 48-ročný policajt, dobodaný na smrť útočníkom pokúšajúcim sa dostať do parlamentu, "silný, profesionálne zdatný štátny zamestnanec". Cleverlyho "potešilo, keď ho znovu stretol niekoľko mesiacov po svojom zvolení do parlamentu".

 

Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že Palmer "zaplatil najvyššiu cenu priamo v srdci našej demokracie" a "návrhom na posmrtné uznanie sa budú zaoberať".

 

Pri švédskom parlamente posilnili ochranu

Po stredajšom útoku v Londýne bolo dnes možné pozorovať viditeľne posilnenú ochranu pri švédskom parlamente a sídle vlády v metropole Štokholm. Šéf parlamentnej ochranky pre denník Expressen uviedol, že bezpečnostné opatrenia boli podniknuté "po konzultáciách s políciou" a švédskou domácou tajnou službou v reakcii "na udalosti v Londýne".

 

Služba Säpo nezmenila stupeň ohrozenia Švédska. V susednom Dánsku bezpečnostná a spravodajská služba uviedla, že po útoku v Londýne situáciu pozorne sleduje. Dánska služba dnes informovala, že v žiadnom prípade nie je dôvod na zmenu hodnotenia teroristickej hrozby proti Dánsku, "ktorá zostáva vážna". V dánskej metropole Kodaň vidieť takisto pred parlamentom ťažko ozbrojenú políciu.

 

 

Jedna o obetí podstúpila úspešnú operáciu hlavy

Rumunský diplomat dnes uviedol, že žena, ktorá skočila v Londýne do rieky Temža, keď SUV vrážalo do chodcov na Westminsterskom moste, podstúpila úspešnú operáciu na odstránenie krvnej zrazeniny v mozgu. Je stále v kritickom stave. Rumunský veľvyslanec v Británii Dan Mihalache dnes štátnej tlačovej agentúre Agerpres povedal, že žena má závažné problémy s pľúcami.

 

Veľvyslanec dodal, že nemenovanú ženu previezli dnes skoro ráno do inej londýnskej nemocnice, ktorá je lepšie vybavená na liečbu pacientkiných zranení. Mihalache dodal, že jej rodina už cestuje do Londýna. Rumunka a jej priateľ boli v britskom hlavnom meste na dovolenke, aby tam tento týždeň oslávili jej narodeniny. Priateľ utrpel zlomeninu chodidla.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies