Vývoj stoličky v priebehu storočí približuje výstava na Bojnickom zámku

NETKY.SK • 22 Júl 2011, 07:19 • 2 min
Vývoj stoličky v priebehu storočí približuje výstava na Bojnickom zámku

Vývoj stoličky v priebehu storočí približuje výstava na Bojnickom zámku

slovakia

left justify in out

img

Vývoj jedného z najdôležitejších kusov nábytku - stoličky v priebehu niekoľkých storočí predstavuje výstava s názvom Na čom sedela Európa, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Návštevníci ju môžu vidieť v západnom krídle Bojnického zámku denne od 9.00 do 17.00 h až do 30. septembra.
      "Ľudia si v podstate neuvedomujú, aký je to dôležitý kus nábytku a možno začnú o ňom rozmýšľať, až keď dlho sedia na nie práve pohodlnej stoličke, ktorej výrobcovia a najmä dizajnéri zabudli na hlavnú mierku, na človeka. Nuž a naša výstava ukáže, ako sa s tým vysporiadali starí majstri v dobách dávno minulých," informovala Lucia Sokolová zo SNM - Múzeum Bojnice.
      Návštevníci podľa jej slov pri prehliadke expozície často prejdú okolo stoličiek tak, že ich jednotlivo nevnímajú. Nemajú možnosť bližšie sa zoznámiť s históriou takého potrebného a dôležitého kusa nábytku, akým vždy bola stolička. Preto im túto možnosť ponúka práve spomínaná výstava.
      Okrem stoličiek zo zbierkového fondu SNM - Múzea Bojnice budú na výstave prezentované aj stoličky zo zbierkových fondov ďalších slovenských múzeí patriacich pod Slovenské národné múzeum: Múzea Červený Kameň, Múzea Betliar, Historického múzea Bratislava, Spišského múzea v Levoči a stoličky z Múzea vo Svätom Antone, Trenčianskeho múzea v Trenčíne, Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies