Vývoj na trhu práce i rast HDP predstihol očakávania NBS

NETKY.SK • 17 November 2011, 03:15 • 2 min
Vývoj na trhu práce i rast HDP predstihol očakávania NBS

Vývoj na trhu práce i rast HDP predstihol očakávania NBS

slovakia

left justify in out

img

Vývoj na trhu práce i rast hrubého domáceho produktu (HDP) predstihol očakávania Národnej banky Slovenska (NBS). Podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa HDP v 3. štvrťroku zvýšil oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,7 % a medziročne o 2,9 %.
"Slovenská ekonomika tak pokračovala v relatívne vysokom raste aj v treťom štvrťroku, pričom jeho dynamika sa v porovnaní s prechádzajúcimi štvrťrokmi spomalila len nepatrne," informovala dnes NBS. Oživenie pokračovalo aj na trhu práce. Zamestnanosť totiž vzrástla oproti druhému štvrťroku o 0,3 % a medziročne o 1,7 %.
Konečná spotreba však podľa NBS klesá, a to kvôli klesajúcim maloobchodným tržbám a zhoršujúcej sa dôvere spotrebiteľov. Vplyv na to má však aj prebiehajúca konsolidácia verejných výdavkov. "Investičná aktivita firiem, v kontexte vývoja ziskovosti z predchádzajúcich štvrťrokov, ako aj aktuálnej úverovej aktivity tak pravdepodobne môže byť jedinou rastúcou zložkou domáceho dopytu," tvrdí NBS. Rast ekonomiky je preto pravdepodobne tvorený najmä zahraničným obchodom.
Napriek významným rizikám budúceho makroekonomického vývoja, dáva zverejnený rýchly odhad vývoja ekonomiky optimistickejší pohľad na rast HDP v roku 2012.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies