Vývoj na akciových trhoch v tomto roku ovplyvnili najmä politické zmeny

NETKY.SK • 25 December 2016, 23:09 • 2 min
Vývoj na akciových trhoch v tomto roku ovplyvnili najmä politické zmeny

BRATISLAVA - Akciové trhy majú za sebou búrlivý vývoj. Zatiaľ čo na začiatku tohto roka zaznamenali výrazné prepady, hlavné akciové indexy skončili nakoniec v pluse. Ukázala to analýza spoločnosti Next Finance.

slovakia

left justify in out

"Nemecký index DAX si polepšil takmer o 11 %, americký index DJIA skoro o 16 %. Slovenský index SAX sa pred Vianocami nachádzal na hladine 315,3 bodu. Za celý rok si pripísal takmer 8-% zisk. Prekonal tak český index PX, ktorý tento rok skončil s viac než 2-% stratou," zhodnotil analytik Next Finance Jiří Cihlář.

 

Takéto výsledky však akcie na začiatku roka nezaznamenávali, práve naopak investori zažili výrazné prepady. "V tom čase boli zdesení, že by americká centrálna banka mohla pokračovať v pravidelnom zvyšovaní úrokových sadzieb. Rok 2016 bol navyše bohatý na dôležité politické zmeny. No výsledok o brexite ani zvolenie Donalda Trumpa neparalyzovalo trhy nadlho," skonštatoval Cihlář.

 

Podľa jeho slov už v druhej polovici roka dokázali akciové trhy, že skončia v zisku. "Panika z brexitu bola prehnaná. Upokojenie prišlo rýchlo i po zvolení Trumpa za prezidenta. V tomto bode však nervozita ešte môže prísť. Zatiaľ sa totiž rysujú ešte len obrysy budúcej politiky nového pána Bieleho domu," tvrdí Cihlář.

 

Zaujímavý vývoj bol podľa analytikov Next Finance aj na dlhopisových trhoch. Na ne mala vplyv najmä politika centrálnych bánk. Zatiaľ čo Európska centrálna banka ohlásila ponechanie sadzieb na nule, Fed sa ich rozhodol zvýšiť na konci tohto roka. "Výnos amerických štátnych dlhopisov rastie. Na začiatku roka 2016 predstavoval rozdiel medzi výnosom 10-ročných amerických a nemeckých dlhopisov 1,6 percentuálneho bodu (p.b.), na konci roka je to už 2,2 p.b.," upozornil Cihlář.

 

Podobne rozdielny vývoj bol počas roka aj na komoditných trhoch. "Zlatu patrila prvá polovica roka 2016. Zatiaľ čo na začiatku roka sa zlato krčilo pri hladine 1060 dolárov za trójsku uncu (31,1 gramu), do polovice roka vyskočilo na 1323 dolárov," vyčíslil Cihlář. Zdôvodnil to tým, že zlato najprv tlačila vpred panika z poklesu akciových trhov a následne obavy okolo brexitu. "Lenže ako z trhov mizol strach, začali sa investori zaujímať o aktíva, ktoré nesú úrok. Druhá polovica roka už preto nepatrila žltému kovu, ale akciám," priblížil Cihlář. Zlato sa tak do konca roka prepadlo späť na 1133 dolárov. "Zlatý kov si pripísal tento rok 7-% zisk," vyčíslil analytik Next Finance.

 

Divokejší rok ako zlato mala ropa. Tá sa v úvode roka prepadla na viacročné minimá pri hladine 27 dolárov za barel (159 litrov). "Obavy z previsu ponuky ropy nad dopytom bolo cítiť zo všetkých strán. Lenže na konci roka sa ropa vyhrieva nad hladinou 50 dolárov za barel. Zaslúžil sa o to pokus kartelu OPEC znova prevziať moc nad vývojom cien ropy," vysvetlil Cihlář.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies