Vyvlastňovanie pozemkov pod cestami bude len za peňažnú náhradu

NETKY.SK • 14 Október 2015, 14:02 • 2 min
Vyvlastňovanie pozemkov pod cestami bude len za peňažnú náhradu

BRATISLAVA - Pozemky pod cestami, dráhami, letiskami či verejnými prístavmi bude možné vyvlastniť len za peňažnú náhradu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo zákona o vyvlastňovaní pozemkov a stavieb a o nútenom obmedzení vlastníckeho práva k nim, ktorý podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Tento nový zákon pripravilo ministerstvo dopravy a jeho účinnosť bude od 1. júla 2016. Kým doteraz inštitút vyvlastnenia opisuje stavebný zákon, po novom bude predmetom samostatného zákona.

 

Podľa nového zákona má vyvlastnený nárok na peňažnú náhradu alebo náhradný pozemok či stavbu. Ministerstvo dopravy však v zákone uvádza, že z aplikačnej praxe vyvstala opodstatnená požiadavka riešiť osobitným spôsobom poskytovanie náhrad v prípade vyvlastňovania na účely stavieb ciest, dráh, letísk a verejných prístavov. V týchto prípadoch bude teda možné náhradu za vyvlastnenie nehnuteľnosti poskytnúť výlučne formou peňažných prostriedkov.

Ministerstvo to odôvodňuje tým, že pri zabezpečovaní náhrady vo forme obstarania alebo výstavby rodinného domu či bytu, s ohľadom na množstvo vysporiadavaných nehnuteľností, by to prinieslo značné časové, ale aj administratívne zaťaženie.

 

Zákon pritom ustanovuje, že vyvlastnenie sa môže uskutočniť len vtedy, ak cieľ vyvlastnenia nemožno dosiahnuť dohodou alebo iným spôsobom. Za takýto iný spôsob sa považuje napríklad zrušenie spoluvlastníctva, využitie predkupného práva či usporiadanie vzťahov súdnou cestou.

 

Zo zákona vyplýva tiež, že vyvlastniť možno len vo verejnom záujme a na účel ustanovený zákonom. Súčasne možno vyvlastniť len v takej miere, ako je to nevyhnutne potrebné pre zákonom ustanovený účel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona