Vyvarujte sa najčastejších chýb pri podávaní daňového priznania

NETKY.SK • 14 Február 2013, 08:22 • 2 min
Vyvarujte sa najčastejších chýb pri podávaní daňového priznania

Vyvarujte sa najčastejších chýb pri podávaní daňového priznania - Radíme Chybne vyplnené tlačivo daňového priznania môže mať za následok aj jeho neplatnosť, prípadne sa nebude považovať za podané. Skúsenosti minulých rokov ukazujú, že daňové subjekty pri

slovakia

left justify in out

img

Chybne vyplnené tlačivo daňového priznania môže mať za následok aj jeho neplatnosť, prípadne sa nebude považovať za podané. Skúsenosti minulých rokov ukazujú, že daňové subjekty pri podávaní daňového priznania opakujú často tie isté chyby. Ich predchádzaním sa môžu vyvarovať zbytočných komplikácií spojených s ich odstraňovaním.
      Jednou z najčastejších chýb pri podávaní daňového priznania je použitie neaktuálneho tlačiva, teda takého, ktoré nie je platné pre uvedené zdaňovacie obdobie. Keďže daňové zákony sa menia novelami jednotlivých daňových zákonov, Ministerstvo financií SR obsahovú náplň daňových priznaní k jednotlivým daniam aktualizuje. Daňové priznanie, podľa Petra Zimermana z účtovnícko-poradenskej spoločnosti Finecon Technologies, na nesprávnom alebo neaktuálnom tlačive sa nepovažuje za podané. Tejto chybe sa dá predísť použitím elektronických daňových priznaní dostupných na internete, ktoré aktualizuje už ich autor.
      Opakujúcim sa nedostatkom v daňovom priznaní bývajú aj chýbajúce prílohy, vrátane povinných. Zároveň na poslednej strane daňového priznania zvykne absentovať údaj o počte príloh. Niekedy chýbajú aj potrebné potvrdenia, ktorými daňovníci preukazujú svoje nároky, napr. na daňový bonus, alebo ak si uplatňujú vrátenie dane z úrokov na vkladoch v banke a podobne.
      Daňové priznanie býva často nepodpísané, či už daňovníkom, štatutárnym orgánom daňovníka, právnym nástupcom daňovníka alebo splnomocneným zástupcom. Keďže podpisom v daňovom priznaní sa potvrdzuje správnosť všetkých uvedených údajov, bez podpisu nie je priznanie dane platné.
      Stáva sa, že tlačivo daňového priznania je vyplnené nečitateľne. Nevyhnutné je tlačivo vypĺňať paličkovým písmom, lebo dokument číta v podstate automat.
      "Ak napriek všetkému spravíte v daňovom podaní chybu, máte niekoľko možností. Ak chybu zistíte ešte pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania, môžete podať opravné daňové priznanie. V takom prípade platí, že na predchádzajúce daňové priznanie sa neprihliada. Ak chyby zistíte po 31. marci, vyplníte a podáte dodatočné daňové priznanie. Je to vždy lepšie, ako keby na chyby prišli úradníci na daňovom úrade. Aby ste sa vyhli chybám, neodkladajte podanie svojho daňového priznania na poslednú chvíľu. Vyhnete sa tak nielen stresom, a z toho vyplývajúcim pochybeniam, ale ostane vám dostatok času aj na prípadnú opravu," radí Zimerman.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies