Využívatelia eurofondov budú môcť zhodnotiť byrokraciu v dotazníkovom prieskume

NETKY.SK • 7 December 2017, 13:36 • 2 min
Využívatelia eurofondov budú môcť zhodnotiť byrokraciu v dotazníkovom prieskume

BRATISLAVA - Subjekty využívajúce eurofondy na rôzne projekty môžu zhodnotiť aktuálnu administratívnu záťaž v tomto procese v anonymnom dotazníkovom prieskume.

slovakia

left justify in out

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) vo štvrtok informoval, že ide o pokračovanie v ťažení proti byrokracii, k čomu môžu prispieť priamo ľudia žiadajúci či využívajúci zdroje Európskej únie. Úrad očakáva, že výsledky prieskumu pomôžu identifikovať možnosti ďalšieho znižovania byrokracie v oblasti eurofondov.

Prieskum organizuje sekcia Centrálny koordinačný orgán (CKO) na úrade vicepremiéra Petra Pellegriniho a je určený pre žiadateľov a prijímateľov nenávratného finančného príspevku pri projektoch spolufinancovaných z prostriedkov EÚ v programovom období 2014 - 2020.

"Vyzývam nielen starostov, primátorov, podnikateľov a občianske združenia, ale všetkých vás, ktorí ste v tomto programovom období žiadali o eurofondy na svoje projekty, aby ste sa zapojili do nášho prieskumu," vyhlásila generálna riaditeľka sekcie CKO na úrade vicepremiéra Denisa Žiláková. Prieskum považuje za šancu prispieť k riešeniu problematického javu, s ktorým sa žiadatelia zaručene streli. "Byrokracia pri eurofondoch je totiž povestná, čo je obrovská škoda a brzda rozvoja pre množstvo dobrých aktivít v tejto krajine. V tomto roku sme už urobili veľa krokov, no spoločne môžeme robiť ďalej oveľa viac," dodala Žiláková.

Dotazník pozostáva zo sedemnástich uzavretých i otvorených otázok a pre respondentov bude dostupný online do 31. januára 2018 na stránke vicepremier.gov.sk. Podobný dotazníkový prieskum prebehol z iniciatívy CKO aj v programovom období 2007 - 2013. V období od 6. decembra 2013 do 30. januára 2014 sa doň zapojilo 2 137 respondentov a jeho závery podľa Pellegriniho úradu pomohli k zapracovaniu vhodných spôsobov zníženia administratívnej záťaže do Systému riadenia európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF), základného dokumentu upravujúceho spôsob čerpania eurofondov.

 

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu predpokladá, že aj teraz získa podobnú vzorku respondentov. Pre lepšie porovnanie zvolil aj rovnaké časové obdobie, od Mikuláša do konca januára.

Popri vyhlásenom Akčnom pláne na posilnenie transparentnosti a zjednodušenia implementácie EŠIF tak podľa úradu vicepremiéra vzniká základ na ďalšie zjednodušovanie procesov presne tam, kde ich ľudia v praxi cítia ako administratívne náročné.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona