Využívate vaše kompresory na tú správnu prácu?

NETKY.SK • 12 December 2022, 12:40 • 2 min
Využívate vaše kompresory na tú správnu prácu?

Technologický progres neunikol ani kompresorom. Čo vám v dnešnej dobe ponúka trh a ako si vybrať správny typ?

slovakia

left justify in out

Kompresory môžeme označiť za pracovné stroje, ktoré majú za úlohu stláčať pary či plyny. Práve podľa pojmu stláčanie, ktoré sa označuje aj ako kompresia, dostali svoj názov. Pri zložitejšej interpretácii sa označujú za elektromechanické zariadenia využívajúce sa na premieňanie mechanickej energie na energiu stláčania plynu. Na svoju prácu využíva tlakový pomer vyšší ako 3. Evidujeme tu aj abiabatické stláčanie, čím dochádza k abiabatickému ohrevu plynu.

 

Na čo prihliadať pri kompresoroch?

Tieto prístroje vyberáme podľa viacerých dôležitých kritérií. Prvým je výkon, ktorý považujeme za základný technický údaj. Konkrétne sa bavíme o sacom výkone. Ten nám označí množstvo vzduchu (litre), ktorý dokáže kompresor nasať za určitý čas (pri litroch za minútu). Podľa toho, na čo ho budete využívať, zvoľte aj potrebu objemu tlakovej nádoby (bez nej či len s nízkou vám stačí kompresor napríklad pre nafukovanie bežných domácich potrieb). Veľmi dôležitým parametrom je aj hlučnosť. Na záver zohľadnite, či je pre vás lepšie olejové alebo bezolejové prevedenie.

 

Piestové a skrutkové kompresory

Podľa princípu fungovania rozdeľujeme kompresory na piestové a skrutkové. V prvom prípade je dôležitý proces stláčania piestom pohybujúcim sa vo valci na vzduch. Niečo podobné môžeme pozorovať napríklad pri automobiloch disponujúcich spaľovacím motorom.  

 

Skrutkové kompresory nebadáme vratný pohyb piestu vo valci, namiesto neho tu pracuje dvojica skrutiek, ktoré stlačia nasávaný vzduch vyvíjaním vzájomného pohybu. Ide o veľmi dôležitý prístroj, bez ktorého si už nevieme predstaviť vykonávanie prác napríklad v pneuservisoch či autoservisoch. Na výber máte 200 L, 270 L a 500 L prevedenia či tie bez nádrže, so sušičom či bez sušiča. Medzi najznámejšie značky patria New Silver a THEOR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viky Kriskova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies