Využitie aktivačných prác by sa malo od júla rozšíriť

NETKY.SK • 14 Január 2011, 08:18 • 2 min
Využitie aktivačných prác by sa malo od júla rozšíriť

Využitie aktivačných prác by sa malo od júla rozšíriť

slovakia

left justify in out

Od júla tohto roka by sa mala rozšíriť možnosť poskytnúť príspevok na aktivačnú prácu formou menších obecných alebo verejnoprospešných služieb pre organizátora tejto činnosti. Návrh zmeny zákona o službách zamestnanosti chcú presadiť koaliční poslanci SDKÚ-DS Štefan Kužma a Zoltán Horváth.
      Aktivačné práce sa realizujú s cieľom udržania pracovných návykov dlhodobo nezamestnaných občanov odkázaných na dávku v hmotnej núdzi a príspevkov k tejto dávke. Práca sa vykonáva 20 hodín týždenne, a to nepretržite maximálne šesť mesiacov s možnosťou jej opakovaného vykonávania najviac počas ďalších 12 kalendárnych mesiacov.
      Ľudia môžu prácu vykonávať aj v rozsahu najviac 40 hodín týždenne, ale iba v prípade mimoriadnej situácie. Tou je ohrozenie alebo obdobie pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti, ako je živelná pohroma, havária alebo katastrofa.
      Organizátorom takýchto prác je obec, samosprávny kraj či rozpočtová alebo príspevková organizácia, ktorej zakladateľom je obec alebo samosprávny kraj. Ďalej môže aktivačné práce realizovať právnická osoba založená štátom, ktorá je správcom odvodňovacích systémov vo vlastníctve štátu, Slovenský vodohospodársky podnik, š. p., a tiež Slovenská správa ciest.
      Návrh zákona nebude mať podľa predkladateľov dodatočný dosah na verejné financie. "Finančné prostriedky sú zabezpečené v rámci alokácie na Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia," vysvetľuje sa v materiáli.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies