Vyučovanie matematiky má reflektovať súčasné trendy

NETKY.SK • 2 Apríl 2019, 17:55 • 2 min
Vyučovanie matematiky má reflektovať súčasné trendy

BRATISLAVA - Na základných a stredných školách v našej krajine je kvalita vzdelávania v oblasti matematiky na žalostnej úrovni. Vysoké školy a zamestnávatelia v posledných rokoch registrujú klesajúcu úroveň matematickej gramotnosti absolventov stredných škôl, najmä po školskej reforme z roku 2008.

slovakia

left justify in out

"Od zamestnávateľov sme zaregistrovali požiadavku, že k nim prichádzajú ľudia, ktorí nie sú dostatočne pripravení", uviedol na dnešnej konferencii 1. viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mário Lelovský.

 

K situácii v základných a stredných školách sa vyjadrila aj Alena Petáková zo Združenia základných škôl Slovenska. Tvrdí, že dôvodom sú okrem iného nekvalitné učebnice, obsahujú málo úloh na precvičovanie a chýba im teoretické zhrnutie. Navyše nezohľadňujú potreby slabších žiakov a učiteľ je potom nútený pripravovať pre nich vlastné úlohy a cvičenia. 

 

img

 

Vyučovanie matematiky má reflektovať súčasné trendy, ktoré rešpektujú postavenie matematiky vo všeobecnom vzdelávaní. "Ak nechceme byť na chvoste, musíme pristúpiť k týmto zmenám aj my, a to v urýchlenom režime. Matematika sa nemôže učiť iba tak, ako sa učí dnes", uviedol na rokovaní predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Ľubomír Petrák. 

 

"tejto oblasti treba zmeny, na základe ktorých nebudeme ľudí od matematiky odpudzovať, ale naopak ich k matematike priťahovať."

 

img


Jedným z navrhovaných opatrení na zlepšenie situácie matematického vzdelávania je opätovné zavedenie povinnej maturity z matematiky, ktorú navrhujú, respektíve požadujú predovšetkým zamestnávatelia a vysoké školy.

 

"Maturita z matematiky by mala byť dvojúrovňová. Prvá, vyššia úroveň, by bola určená pre maturantov, ktorí budú mať záujem študovať na vysokých školách. Druhá, nižšia úroveň, by mala byť povinná pre všetkých maturantov, ktorí končia stredné školy s tým, že by bola len externá, teda nebola by pre nich povinná ústna časť", uviedol podpredseda Slovenskej matematickej spoločnosti (SMS) Dušan Šveda. Dodal, že toto opatrenie je možné a potrebné zaviesť najneskôr od roku 2025.


img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies