Výtvarník Rafa pomaľoval betónový múr oddeľujúci Rómov

NETKY.SK • 15 August 2013, 12:29 • 2 min
Výtvarník Rafa pomaľoval betónový múr oddeľujúci Rómov

VEĽKÁ IDA – Výtvarník a filmár Tomáš Rafa v týchto dňoch spoločne s tímom dobrovoľníkov pomaľoval 200-metrový betónový múr vo Veľkej Ide pri Košiciach. Motívom maľby na múre, oddeľujúcom rómsku osadu od cesty, je rómska vlajka.

slovakia

left justify in out

Týmto aj ďalšími svojimi projektmi chce Rafa upozorniť na podľa neho aktuálny kritický stav spolužitia majoritného obyvateľstva a rómskej menšiny, pričom podčiarkuje potrebu dialógu. Betónový múr vysoký zhruba 2,5 metra postavili vlani. Podľa vedenia obce sa tak stalo s cieľom zvýšiť bezpečnosť detí z osady vzhľadom na cestnú premávku. Vo Veľkej Ide žije vyše 3000 obyvateľov, Rómov je takmer polovica, z nich zhruba 650 žije v osade. 

"Väčšina obyvateľov osady si o múre myslí, že ich ešte viac izoluje. Stavanie betónových múrov neprispieva k spolužitiu, prispieva iba k ďalšiemu prehĺbeniu vylučovania Rómov zo spoločnosti a predznamenáva vznik vážnych konfliktov, ako to dnes vidíme u našich susedov v Českej republike," hovorí Rafa. Výtvarník vo svojom dlhodobom projekte Nový nacionalizmus v srdci Európy sleduje a dokumentuje prejavy extrémizmu.

K pomaľovania múru sa podľa Rafu od začiatku výtvarnej akcie pridávali desiatky detí a mladých ľudí. Maľovali zo strany osady a počas šiestich dní vytvorili spoločné dielo s motívom rómskej vlajky. Akciu prišli podporiť aj rómski rapperi a aktivisti z českej obce Krupky. Na rómske kapely Dela Negra a Black Style sa prišla pozrieť väčšina obyvateľov osady. Produkciu projektu zastrešilo žilinské občianske združenie Truc sphérique v spolupráci so združeniami Periférne centrá a Slam poetry.

Rafov projekt s názvom Športové múry 2013 nadväzuje na múry pomaľované v predchádzajúcich rokoch v Michalovciach, Sečovciach a Ostrovanoch. Aktuálna realizácia na východe Slovenska prichádza paralelne s otvorením Rafovej pražskej výstavy "Výberové konanie na česko-rómsku vlajku" v galérii ArtWall, ktorá v Čechách vyvolala veľkú diskusiu. Priebeh výstavy bol narušený premaľovaním autorových návrhov neznámou osobou a podaním trestného oznámenia českou nacionalistickou stranou DSSS na galériu ArtWall.

Tomáš Rafa (1979) sa téme extrémizmu venuje nielen na Slovensku, ale aj v Poľsku a Čechách. Za projekt Nový nacionalizmus v srdci Európy je držiteľom ceny Oskara Čepana 2011 pre mladého umelca. Už niekoľko rokov nakrúca sériu videí, v ktorých skúma problémy spolužitia menšiny s majoritou alebo hranice medzi patriotizmom a extrémizmom. Často sa ocitá v centre diania alebo miestneho konfliktu, cestuje a robí aj ďalšie angažované umelecké aktivity, najčastejšie vo verejnom priestore. Je absolventom Akadémie umení v Banskej Bystrici a Akadémie krásnych umení vo Varšave. 

Projekt Športové múry 2013 podporili Island, Lichtenštajnsko a Nórsko prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA - nadáciou pre sociálne zmeny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona