Vytunelovali štátnu nadáciu Intenda: Škoda 3,5 milióna!

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 10:19 • 2 min
Vytunelovali štátnu nadáciu Intenda: Škoda 3,5 milióna!

BRATISLAVA - Osoby, ktoré v minulosti pôsobili v orgánoch štátnej mládežníckej Nadácie Intenda a jej dcérskych spoločností, jej údajne spôsobili škodu vo výške 3,5 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Správkyňa a predseda správnej rady nadácie preto podali na Okresnú prokuratúru Bratislava I trestné oznámenie. Peniaze vložené do rizikového projektu mohli byť podľa nich využité na granty pre mládežnícke aktivity. Jedným zo zriaďovateľov nadácie je ministerstvo školstva. 

"Trestné oznámenie sa týka skutočností, ktoré nasvedčujú spáchaniu trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku zo strany niektorých osôb, ktoré v minulosti pôsobili v orgánoch Nadácie Intenda a jej dcérskych spoločností," povedal pre TASR predseda správnej rady Michal Kaliňák.

Okolnosti v oznámení súvisia s neúspešným projektom výstavby bytov v rámci polyfunkčného komplexu Triangel v Rači, ktorý je známy aj pod označením 4Ville Rača. "Do tohto projektu bola zainteresovaná Nadácia Intenda a jej dcérske obchodné spoločnosti," vysvetlil Kaliňák. Práve jedna z týchto dcérskych spoločností v roku 2008 odkúpila 50-percentný podiel v účelovej spoločnosti PK Triangel, s. r. o., ktorá bola developérom spomínaného projektu. Druhý spoločník s rovnako veľkým podielom sa na rozdiel od spoločností zo skupiny Nadácie Intenda v podstate nepodieľal na financovaní projektu, ktoré bolo zabezpečené z bankového úveru na nákup pozemkov vo výške 67.150.000 slovenských korún (asi 2.228.971 eur) a z množstva ďalších úverov a pôžičiek z vlastných zdrojov dcérskych spoločností Nadácie Intenda, vrátane úveru vo výške 96.690.000 slovenských korún (3.209.520 eur), ktorý poskytla spoločnosť Hotely mládeže Slovakia, a. s. Tá je 100-percentnou dcérou Nadácie Intenda. 

Na rozdiel od bankového úveru neboli pohľadávky dcérskych spoločností Nadácie Intenda podľa Kaliňáka nijako reálne zabezpečené. "Úplne nepochopiteľne vyznel aj neskorší prevod spoločnosti, prostredníctvom ktorej sa skupina Nadácie Intenda podieľala na projekte polyfunkčného komplexu Triangel, za skutočne symbolickú sumu na tretiu osobu, čím došlo k dočasnej strate akejkoľvek kontroly nad projektom a použitím investovaných peňazí," doplnil predseda správnej rady. Napriek tomu, že v čase po prevode uvedenej spoločnosti nedošlo k žiadnemu zhodnoteniu projektu, na spätné získanie podielov na projekte, ktoré bolo nevyhnutné pre elimináciu hroziacich rizík, museli Nadácia Intenda a spoločnosť Hotely mládeže Slovakia vynaložiť podľa neho viac ako 45-násobok sumy, za ktorú svoj podiel na projekte pôvodne previedla. Pri tejto transakcii síce došlo k získaniu 100-percentného podielu na spoločnosti PK Triangel, avšak bolo to kompenzované prevzatím záväzku voči bývalému spoločníkovi vo výške presahujúcej 360.000 eur. 

"Napriek množstvu prostriedkov vložených do projektu sa jeho výstavba nikdy reálne nezačala a väčšina peňazí bola použitá okrem kúpy pozemkov na rôzne projekčné, inžinierske a prípravné stavebné činnosti s minimálne spornou hodnotou," vysvetlil Kaliňák. V čase, keď došlo ku kľúčovým úkonom, bola správcom Nadácie Intenda, predsedom predstavenstva spoločnosti Hotely mládeže Slovakia a jedným z konateľov spoločnosti PK Triangel tá istá osoba. "Pričom nám zo žiadnych vykonaných úkonov a rozhodnutí nie je zrejmé, že ich schvaľovala Správna rada Nadácie Intenda alebo predstavenstvo či dozorná rada spoločnosti Hotely mládeže Slovakia, a. s.," doplnil predseda správnej rady. Súčasná hodnota projektu podľa neho spočíva v podstate len v pozemkoch, ktoré sú založené v prospech banky, pričom existuje len malá pravdepodobnosť, že by z prípadného predaja pozemkov a zvyšných aktív projektu mohli byť aspoň čiastočne uspokojené pohľadávky dcérskych spoločností Nadácie Intenda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona