Výtržnosti vo Frankfurte popoludní už nepokračovali, aj tak je vyše 220 zranených

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 07:35 • 2 min
Výtržnosti vo Frankfurte popoludní už nepokračovali, aj tak je vyše 220 zranených

FRANKFURT NAD MOHANOM - Viac ako 220 ľudí dnes utrpelo zranenia pri výtržnostiach, ktoré sprevádzali otvorenie novej centrály Európskej centrálnej banky (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom.

slovakia

left justify in out

Zo zrážok medzi militantnými odporcami kapitalizmu a príslušníkmi bezpečnostných zložiek vyviazlo zo zraneniami podľa aktualizovaných informácií 94 ochrancov verejného poriadku. Väčšina z nich - 80 - doplatila na dráždivý plyn, v krátkom čase sa však vrátila do služby. Zostávajúcich 14 zranili kamene hádzané radikálmi, ale aj kopance pri zrážkach. Zranenia utrpeli aj dvaja hasiči.

 

Aktivisti prostredníctvom webu informovali, že v ich radoch došlo k zraneniu viac ako 130 ľudí, informovala agentúra DPA. Polícia predtým informovala, že pri zásahoch zadržala 350 osôb.

 

Priebeh popoludňajšej demonštrácie proti politike Európskej centrálnej banky vo Frankfurte nad Mohanom bol pokojný. Polícia odhadla, že na akcii sa zúčastnilo okolo 17.000 ľudí, ktorí sa po trojhodinovom mítingu hnutia Blockupy vydali na protestný pochod centrom mesta. Na plagátoch, ktoré demonštranti niesli, boli slogany ako "Je suis Greece", "Žiadnu moc Trojke" či "Kríza sa volá kapitalizmus".

 

Na udalosti vo Frankfurte nad Mohanom reagovali viacerí nemeckí politici. Spolkový minister vnútra Thomas de Maiziére povedal, že všetci, ktorí sa odvolávajú na svoje práva so zámerom zneužiť ich, musia rátať s tvrdou reakciou právneho štátu.

 

Jeho bavorský krajinský rezortný kolega Joachim Herrmann sa vyjadril, že skúsenosti z dnešného dňa sa možno využijú pri zabezpečení summitu krajín G7 na zámku Elmau, a to po adekvátnej analýze diania a postupu polície v sídelnom meste ECB. Udalosti z Frankfurtu nad Mohanom nemajú nič spoločného so slobodou prejavu, zdôraznil Herrmann a dodal, že išlo o brutálne násilie.

 

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble podčiarkol, že nikto nemá právo ohrozovať zdravie a životy príslušníkov polície a hasičského zboru. Vicekancelár a spolkový minister hospodárstva Sigmar Gabriel konštatoval, že obviňovať práve Európsku centrálnu banku zo zodpovednosti signalizuje značnú mieru neporozumenia pre to, čo táto inštitúcia robí v súčasnosti pre zomknutie Európy.

 

Spolkový minister spravodlivosti Heiko Maas pripustil síce právo každého podrobiť kritike inštitúcie ako je Európska centrálna banka, avšak čisté výtržníctvo podľa neho prekračuje všetky hranice v politickom boji názorov.

 

Predsedníčka opozičných Zelených Simone Peterová uviedla, že Európska centrálna banka je spoluzodpovedná za bankrotovú úspornú politiku v Európe, proti ktorej chce jej strana bojovať politicky, nie násilím.

 

Generálna tajomníčka liberálov z FDP Nicola Beerová označila udalosti za prejav nebezpečného postoja, ktorý odmieta všetko iné a stavia sa proti formovaiu budúcnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies