Vysvetlenie k vydávaniu pasov pre deti

NETKY.SK • 20 Apríl 2012, 11:13 • 2 min
Vysvetlenie k vydávaniu pasov pre deti

Vysvetlenie k vydávaniu pasov pre deti

slovakia

left justify in out

img

Ako sme už informovali, po 25. júni 2012 už nebude možné vykonať zápis dieťaťa do cestovného dokladu rodiča – do slovenského právneho poriadku sa tak aplikuje Nariadenie Európskej únie, ktoré členským štátom ukladá povinnosť vydávať od tohto dátumu cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady. To znamená, že od 26. júna už bude musieť mať každý občan SR vlastný cestovný doklad.

 Nejde však o zavedenie nových dokladov - pasy pre deti sa vydávajú aj v súčasnosti; u občanov mladších ako 13 rokov s platnosťou na 5 rokov a detí do 5 rokov na 2 roky. Správny poplatok za pas pre deti do 5 rokov predstavuje 8 eur a pre deti od 5 do 13 rokov rodičia vybavia pasy za 13 eur. MV SR ročne vyhotoví v priemere 20 000 cestovných dokladov pre deti do 5 rokov.

 

Pokiaľ ide o odtlačky prstov, odoberajú sa občanom starším ako 12 rokov. Podpis sa uvádza od veku, kedy je dieťa schopné sa podpísať - t. j. zhruba v čase začiatku školskej dochádzky.

Zdroj: MV SR

 

Podmienky vydávania cestovných dokladov pre deti ani ich obsah sa 26. júnom nezmenia. Vyhotovia ich pracovníci oddelenia dokladov na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve Policajného zboru - tak, ako aj v súčasnosti.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies