Vystúpiť na najvyššiu horu sveta už nebude len tak, úrady sprísnili pravidlá

NETKY.SK • 10 Január 2018, 10:32 • 2 min
Vystúpiť na najvyššiu horu sveta už nebude len tak, úrady sprísnili pravidlá

HIMALÁJE - Nepál v tomto roku sprísnil pravidlá pre nadšencov zážitkov, ale aj samotných horolezcov. Krajina sa tak snaží znížiť rekordný počet nehôd a úmrtí na najvyššej hore sveta, Mont Evereste.

slovakia

left justify in out

Po novom už na vrchol nebudú môcť vystúpiť ľudia so zdravotným postihnutím či inými závažnými zdravotnými problémami či horolezci, ktorí sa rozhodnú ísť sólo, bez sprievodu druhej osoby. V roku 2017 sa snažili Everest zdolať stovky horolezcov. S rekordnou návštevnosťou sa to odzrkadlilo aj na rekordnom počte úmrtí či zranení.

 

V minulom roku sa z vrcholku hory nevrátilo až 6 osôb, vrátene 85-ročného Min Bahadura Scherchana. Jeho sen sa mu stal osudným. Do histórie sa zapísal ako najstarší človek na svete, ktorý sa pokúsil zdolať Everest. Informoval server BBC. V apríly 2017 si hora vzala život aj známeho a ostrieľaného švajčiarskeho horolezca Ueli Stecka, prezývaného “Swiss Machine“ (švajčiarsky stroj). Na vrchol hory, ktorá susedí s Everestom sa pokúsil vystúpiť sám, čo sa mu žiaľ vypomstilo.

 

Medzi obeťami bol aj jeden Slovák Vlado Štrba, ktorý zomrel v tábore pod Mont Everestom. Nové nepálske bezpečnostné predpisy pre výstup na Everest sú teraz oveľa prísnejšie. Podľa miestnej turistickej kancelárie bol zákon upravený tak, aby bolo horolezectvo bezpečnejšie a znížil sa počet úmrtí.

 

Na vrchol Everestu sa už nedostanú ani ľudia, ktorí majú napríklad amputovanú jednu končatinu či slepci, ktorí nebudú mať špeciálne potvrdenie od lekára o schopnosti horu zdolať. Ako všetky nové pravidlá, aj tieto sa stretli s nepochopením a veľkou kritikou.

 

img

 

Žiaľ, niektorí si neuvedomujú, že svojim hendikepom neohrozujú len svoj život, ale hazardujú aj so životom záchranárov, ktorí im v prípade nehody, budú musieť ísť na pomoc. A to všetko len preto, že si chcú alebo potrebujú niečo dokázať. Skúsený horolezec Hari Budha Magar, ktorý v Afganistane prišiel o obe nohy, označil nové nariadenia za nespravodlivé a diskriminačné.

 

„Na Mont Everest poleziem bez ohľadu na vládne rozhodnutie. Nič nie je nemožné,“ napísal urazene na svojom Facebooku Magar. Neskôr nepálske úrady upresnili, že aj takto hendikepovaní ľudia na horu môžu, ale len s lekárskym potvrdením.  Povinnosť zahraničných horolezcov najať si do nepálskeho pohoria sprievod má viacero výhod. Okrem väčšej bezpečnosti sa vytvoria aj mnohé pracovné príležitosti pre miestnych sprievodcov. 

 

Od roku 1920 zomrelo na Mont Evereste už viac ako 200 ľudí. Väčšina úmrtí sa pritom datuje až od roku 1980. Až pätina horolezcov zomrie kvôli akútnej horskej chorobe. Podľa Himalaya Database, ktoré boli zverejnené na BBC, v roku 2015 zomrelo najviac ľudí kvôli lavínam, druhou najčastejšou príčinou boli úmrtia spôsobené pádom.   

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies