Vystúpiť k vládnemu programu má ešte 31 poslancov

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 09:16 • 2 min
Vystúpiť k vládnemu programu má ešte 31 poslancov

BRATISLAVA – V diskusii k Programovému vyhláseniu vlády SR v parlamente vystúpi ešte minimálne 31 poslancov, ktorí sú do rozpravy prihlásení písomne.

slovakia

left justify in out

Po skončení tejto časti diskusie sa zákonodarcovia budú môcť do rozpravy nahlásiť ústne. Rozprava k vládnemu programu odštartovala v utorok, prihlásilo sa do nej 42 poslancov, v pondelok sa za rečníckym pultom vystriedalo 11 poslancov a mimo poradia podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová. Vláda dnes nezasadá, hoci stredy sú tradičným termínom pre rokovanie kabinetu. „Dôvodom je účasť členov vlády na rozprave k Programovému vyhláseniu vlády SR v NR SR,“ vysvetlila hovorkyňa vlády Beatrice Szabóová.


Opozícia vyčíta vládnemu dokumentu nekonkrétnosť vo viacerých oblastiach, výhrady smerovali aj k tomu, že programové vyhlásenie sa nedá považovať za dôveryhodný dokument, keďže za ním stoja nedôveryhodní predstavitelia vládnych strán, predovšetkým Smeru-SD, ktorí v minulosti nedokázali zakročiť proti rozkrádaniu krajiny.
Problémom Slovenska nie je úspech Mariana Kotlebu a jeho strany ĽSNS, ale korupcia vládneho Smeru-SD, myslí si predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič. „Najdôležitejšie je zastaviť rozkrádanie,“ povedal Matovič, ktorý v rozprave k programovému vyhláseniu vlády vystúpil ako prvý rečník. Kabinet Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete označil Matovič za zlepenec zlodejov. Kradnutie majú v DNA podľa lídra obyčajných ľudí predovšetkým predstavitelia vládneho Smeru-SD. „Títo sú ohrozením Slovenska,“ konštatoval. Návodom na boj proti extrémizmu je podľa lídra obyčajných ľudí fungujúci štát.


Odchod Roberta Fica z postu premiéra ako aj ostatných špičiek Smeru-SD do politického dôchodku je podľa poslanca NR SR za SaS Ľubomíra Galka základným predpokladom očisty verejného života. „Ak neodídu sami, budú porazení vo voľbách, lenže Slovensko a jeho občania stratia ďalšie roky,“ poznamenal. Poslanec preto vyzval Fica, Kaliňáka, Kažimíra a Žigu, aby odišli. „Na tomto mieste chcem zdôrazniť, že nechcem zhoršovať zdravotný stav Fica, ale odísť zo svojej pozície by mal v prvom rade on. Je to totiž jediná možnosť, aby táto vláda dostala šancu, aby niektoré rozumné plány, napríklad v školstve alebo v justičnej reforme, nezostali len na papieri,“ povedal v rozprave s tým, že inak to bude len ďalšie veľké trápenie a rozčarovanie.


Slovensko podľa nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého desať rokov stojí na mieste s verziou 1.0, ktorá sa nevylepšovala a potrebovalo by sa upgradeovať na verziu 2.0. „Sme zaseknutí na veciach, na ktorých nie sú ideologické spory,“ povedal Beblavý. Za tri najvážnejšie oblasti, ktoré potrebujú modernizovať, opozičný poslanec označil rovnosť pred zákonom a zníženie korupcie, funkčný, lacnejší a jednoduchší štát a investovanie do budúcnosti krajiny, teda rozvoj výskumu a vedy. „Ľudia to vnímajú ako veľký problém naprieč politickým spektrom,“ konštatoval. Nová vláda Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete má však podľa Beblavého takmer nulovú pravdepodobnosť, že Slovensko za štyri roky zásadnejšie zmodernizuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies