Vystúpenie Británie z EÚ by nebolo žiadnou katastrofou, tvrdí Kažimír

NETKY.SK • 4 Február 2013, 08:02 • 2 min
Vystúpenie Británie z EÚ by nebolo žiadnou katastrofou, tvrdí Kažimír

Vystúpenie Británie z EÚ by nebolo žiadnou katastrofou, tvrdí Kažimír - Politika Prípadné vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) by nebolo žiadnou katastrofou, uviedol slovenský minister financií Peter Kažimír minulý týždeň v rozhovore pre Frank

slovakia

left justify in out

imgPrípadné vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) by nebolo žiadnou katastrofou, uviedol slovenský minister financií Peter Kažimír minulý týždeň v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). K zrušeniu rovnej dane na Slovensku povedal, že SR musí rozpočtový deficit znižovať"spravodlivo".

Na otázku, prečo slovenská vláda zrušila rovnú daň, ktorá v minulosti podporila ekonomiku, Kažimír odpovedal: "Samotná sadzba dane nie je rozhodujúca. Náš systém je stále oveľa jednoduchší ako nemecký. Jednotná daň je ako vyblednutá atrakcia - po svojom zavedení síce mala pozitívne aspekty, ale teraz sme ďalej. Musíme znižovať náš deficit sociálne spravodlivo. Potom, čo bývalá vláda zvýšila daň z pridanej hodnoty na 20 % - mimochodom platí na všetko, aj na chleba - je len férové, aby tí, ktorí lepšie zarábajú, platili viac."

Kažimír tiež v rozhovore uviedol, že pomoc bohatším krajinám eurozóny je na Slovensku háklivou témou, keďže musíme šetriť a v tomto roku znížiť náš deficit pod 3 % HDP, aby sme sa vyhli sankciám zo strany EÚ. Zároveň však upozornil, že naša ekonomika je úzko prepojená s ekonomikami ostatných európskych krajín. "Ťažko ľuďom vysvetľujeme záväzky, ktoré vyplývajú z nášho členstva v euroklube. Príčinou rozpadu predchádzajúcej pravicovej vlády bola ratifikácia dočasného záchranného fondu EFSF. Po marcových voľbách získala v parlamente väčšinu sociálnodemokratická strana Smer, aj keď sme pred voľbami dali jasne najavo náš proeurópsky postoj," pripomenul.

V prípade finančnej pomoci pre Cyprus podľa Kažimíra nie je otázkou, či krajina ohrozuje stabilitu eurozóny. Takáto pomoc totiž nemôže byť závislá od veľkosti krajiny. "Avšak jasné je tiež to, že kto nedodržiava pravidlá, musí byť potrestaný," podčiarkol. Situácia v eurozóne sa podľa neho stabilizovala. Preto počíta s tým, že na konci tohto roka bude lepšia ako v súčasnosti.

K snahám britského premiéra Davida Camerona, ktorý chce vyhlásiť referendum o zotrvaní krajiny v EÚ, Kažimír povedal, že Británia má už teraz množstvo výnimiek, z ktorých profituje. "Neviem si predstaviť, že budeme dávať stále nové výnimky. Ak chcú Briti hovoriť o zmenách, je to v poriadku, to chceme v podstate všetci. My si však myslíme, že by sa integrácia mala posilniť, nie oslabiť," vysvetlil.

Na otázku, či by odchod Británie bol stratou, odpovedal: "Francúzi v takejto situácii povedia: C’est la vie. Zároveň je našou povinnosťou urobiť všetko preto, aby sme tomu zabránili. Avšak vystúpenie Veľkej Británie z EÚ by nebolo žiadnou katastrofou."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona