Výstup nad Ľadovým plesom stál českého horolezca život

NETKY.SK • 30 September 2017, 10:40 • 2 min
Výstup nad Ľadovým plesom stál českého horolezca život

BRATISLAVA – Tragicky sa skončil piatkový pád českého horolezca vo Vysokých Tatrách.

slovakia

left justify in out

Ako informuje Horská záchranná služba (HZS) na svojej webstránke https://www.hzs.sk, v piatok 29. septembra popoludní ich požiadali o pomoc zo steny nad Ľadovým plesom vo Veľkej Studenej doline, z oblasti Zlomiskovej doliny. Pri lezení prvej lanovej dĺžky tu spadol 43-ročný český horolezec.

 

„Horolezec liezol bez potrebnej výstroje, chýbal mu prsný úväz a pravdepodobne následkom uvoľnenia kameňov a s väčším previsom lana, spadol približne 30 metrov cez skalné výbežky na trávnatú policu. Po páde ostal ležať v bezvedomí,“ opisuje pravdepodobný priebeh tragického pádu českého horolezca HZS v zverejnenej tlačovej správe.

Horskí záchranári požiadali o pomoc posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu. Vrtuľníkovi záchranári spolu s dvoma záchranármi HZS vzlietli k miestu nehody zo Starého Smokovca, ale pre premenlivú oblačnosť a bližšie nekonkretizované miesto nehody pristáli na Popradskom plese.

 

Po opätovnom obletení steny a upresnení miesta pádu horolezca vrtuľník vysadil záchranárov pod stenou vrcholu Kozia stráž (2235 m.n.m.). Vrtuľník sa však pre oblačnosť musel vrátiť na základňu.

 

Záchranári HZS postupovali k mužovi po zemi, avšak po ich príchode už nejavil známky života. Telo nebohého dopravili vrtuľníkom k Popradskému plesu. Následne zo steny, z ktorej tragicky vypadol 43-ročný český horolezec, záchranári pomohli aj jeho spolulezcovi a vrtuľníkom ho dopravili k Popradskému plesu. Telo nebohého previezli do márnice v Starom Smokovci a odovzdali príslušníkom polície.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies