Vystavovateľ nevyvrátil podozrenie, že telá patria väzňom z Falun Gong

NETKY.SK • 4 December 2012, 14:30 • 2 min
Vystavovateľ nevyvrátil podozrenie, že telá patria väzňom z Falun Gong

Vystavovateľ nevyvrátil podozrenie, že telá patria väzňom z Falun Gong

slovakia

left justify in out

imgVýstava The Human Body Exhibition, ktorá je už niekoľko mesiacov otvorená v Bratislave, je možno postavená na nelegálnych a neetických základoch.

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil Marek Tatarko zo Slovenskej asociácie Falun Gong, podľa ktorého podobné výstavy v Európe používajú telá z čínskych väzení.

"Pred dvoma mesiacmi sme zverejnili výzvu organizátorom výstavy, aby preukázali pôvod tiel. Vystavovateľ na to nereagoval ani v médiách, ja som mu osobne písal, neodpísal mi. Odmietol sa s aktivistami rozprávať," povedal Tatarko, ktorý má vážne podozrenie, že telá nie sú vystavované s informovaným súhlasom ich pôvodných nositeľov.

Organizátorom výstavy je JVS GROUP. "Pokiaľ mi je známe, organizátor výstavy sa odmietol baviť s ľuďmi, ktorí upozorňovali na tieto vážne podozrenia, že tu chýba informovaný súhlas ľudí. Je tam napríklad exponát mamičky v pokročilom štádiu tehotenstva," povedal právnik Martin Dilong, ktorý neverí, že gravídna matka dala informovaný súhlas s tým, aby bolo jej telo po smrti vystavované vo viacerých krajinách sveta.

Tatarko dodal, že najmä väzni z hnutia Falun Gong sa čínskej polícii často odmietnu identifikovať, aby ochránili svoje rodiny pred prenasledovaním. Ak potom vo väzení zomrú, ich telá sú vlastne bezmenné a nikto sa k nim nehlási. 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies