Výstavba Twin City môže podľa ľudí narúšať statiku domov, merania to nepotvrdili

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 14:47 • 2 min
Výstavba Twin City môže podľa ľudí narúšať statiku domov, merania to nepotvrdili

BRATISLAVA - Výstavba projektu Twin City, novej kancelárskej štvrte, ktorá vznikne na pomedzí bratislavského Starého Mesta a Ružinova, vraj môže narúšať statiku okolitých domov.

slovakia

left justify in out

Upozorňovali na to obyvatelia, ktorí s podnetmi oslovili staromestský miestny úrad a žiadali urobiť potrebné merania. V bytoch preto koncom minulého týždňa urobili obhliadky, no podľa predbežného stanoviska k narušeniu statiky neprišlo. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.
     

V rámci projektu robí HB Reavis, ktorá Twin City stavia, rekonštrukciu verejnej infraštruktúry - rozvodov plynu, elektriny a vody. "Práce spôsobujú otrasy a vibrácie, a to takým spôsobom, že môžu poškodiť základy budov, z ktorých niektoré sú národnými pamiatkami," upozorňovala ešte minulý týždeň poslankyňa Veronika Remišová. "Obyvatelia, a nebolo ich málo, oslovili mestskú časť, telefonovali na úrad a žiadali vykonať potrebné merania, opatrenia," dodala s tým, že išlo o obyvateľov zo zóny ulíc Karadžičova, 29. augusta a Továrenská.
     

Vicestarosta Ľubomír Boháč zase podotkol, že investor používal tzv. larzény, technológiu spred 30 rokov, ktorá je podľa neho "zrejme mimoriadne lacná, a preto atraktívna pre developérov," no nemá sa používať blízko domov. "Do budúcna dáme vyjadrenia, že sa nebude môcť táto technológia takto používať," podotkol.
     

Spoločnosti HB Reavis však podľa jej hovorcu Petra Romaňaka prišla iba jedna sťažnosť na vibrácie a hluk, a to počas prác na pažení na ochranu výkopu pre prekládku horúcovodu. "Na sťažnosť sme reagovali obratom. Vysvetlili sme dôvody situácie a ospravedlnili sme sa," reagoval pre TASR. 
     

Tvrdenia o použití lacnej, a preto zastaranej technológie označil Romaňak za dohady a striktne ich odmieta. "Použili sme štandardné, certifikované zariadenia a, ako nám potvrdil dodávateľ riešenia, tzv. larzény nie sú zastaraná a už vôbec nie lacná technológia a využívajú sa práve v stiesnených priestoroch, kde nie je možné použiť iný spôsob," vysvetlil.
     

Romaňak tiež podotýka, že znížený komfort obyvateľov spoločnosť mrzí, no postupovali tak rýchlo, ako to situácia a stav sietí dovoľovali. "Urobili sme všetko pre to, aby sme minimalizovali vplyv prác na okolité objekty. Rovnakú technológiu sme predtým použili na Chalupkovej ulici, v tesnej blízkosti predajne Orbán, kde okrem zvýšenej hlučnosti nedošlo k iným vplyvom na okolie," porovnal.
     

Koncom minulého týždňa statici urobili obhliadky bytov. Hovorkyňa Starého Mesta tvrdí, že podľa ich predbežného stanoviska k narušeniu statiky neprišlo. Záverečný protokol by však mal byť dostupný do konca tohto týždňa. "Výkopové práce, ktoré spôsobovali hluk, pri ďalšom postupe budú realizovať inou technológiou," dodala Gubková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona