Výstavba slovensko-poľského plynovodu zatiaľ prebieha bez meškania

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 13:55 • 2 min
Výstavba slovensko-poľského plynovodu zatiaľ prebieha bez meškania

BRATISLAVA - Projekt výstavby slovensko-poľského plynovodu pokračuje podľa plánov. Spoločnosť Eustream, ktorá tento projekt zastrešuje na Slovensku, v súčasnosti nepredpokladá, že by mal projekt meškať.

slovakia

left justify in out

"Nepredpokladáme omeškanie spustenia do komerčnej prevádzky, ktoré je naplánované na rok 2019 s prepravnou kapacitou 5,7 miliárd metrov kubických plynu ročne,“ povedal pre portál vEnergetike.sk hovorca spoločnosti Eustream Pavol Kubík.


Projekt aktuálne prekonal dva dôležité míľniky. Už má za sebou proces posudzovania vplyvov na životné prostredie a od ministerstva hospodárstva získal dôležité osvedčenie na úpravu technologického zariadenia kompresorovej stanice vo Veľkých Kapušanoch, ktoré je súčasťou stavby prepojovacieho plynovodu Slovensko - Poľsko. Už čoskoro by sa malo začať s reálnou výstavbou slovensko-poľského plynovodu, ktorý spojí kompresorovú stanicu vo Veľkých Kapušanoch a poľský plynárenský uzol v Strachocine.

 

Eustream si však ešte bude musieť počkať na povoľovacie konania. "Projekt sa posunul do fázy zákonného povoľovacieho konania, po ktorom nasleduje územné konanie a vydanie územného rozhodnutia,“ konštatoval Kubík.


Slovensko-poľský plynovod vyjde slovenskú stranu na približne 100 miliónov eur. Celková dĺžka plynovodného prepojenia je 164 kilometrov, z toho okolo 110 kilometrov sa nachádza na slovenskom území a 58 kilometrov na poľskom území. Na Slovensku by mal plynovod prechádzať cez zhruba 75 východoslovenských obcí.

 

Európska únia pre projekt slovensko-poľského plynárenského prepojenia už odsúhlasila podporu na prípravné štúdie a výkon inžinierskych štúdií vo výške 4,6 milióna eur. Celkovo by malo vypracovanie spomínanej štúdie stáť 9,2 milióna eur. Projekt tak získal maximálnu pomoc z EÚ vo výške 50 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies