Výstavba rýchlostnej cesty R4 Košice - Milhosť sa začne tento mesiac

NETKY.SK • 17 August 2010, 07:16 • 2 min
Výstavba rýchlostnej cesty R4 Košice - Milhosť sa začne tento mesiac

Výstavba rýchlostnej cesty R4 Košice - Milhosť sa začne tento mesiac

slovakia

left justify in out

Ešte tento mesiac sa začne výstavba rýchlostnej komunikácie R4 medzi Košicami a Milhosťou k hranici s Maďarskom. Potvrdil to dnes v Košiciach podpredseda vlády SR a minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ján Figeľ (KDH) s tým, že sa uvažuje o termíne 27. august.
"Ide o investíciu, ktorá bola dlhé roky diskutovaná a nedávno vysúťažená cez verejné obstarávanie. Tento úsek pomôže riešiť dopravu aj z hľadiska bezpečnosti, ale aj z hľadiska obslužnosti a intenzity, ktorá výrazne stúpa osobitne od vstupu Slovenska do Schengenu. Som zároveň rád, pretože v tomto prípade vyhrala ponuka, ktorá obstojí aj z hľadiska ceny tak, že bola najnižšia. Dlho boli na Slovensku najlacnejšie ponuky vynechávané," uviedol minister. S odovzdaním komunikácie v plnom profile, ktorá bude súčasťou európskeho severo-južného koridoru č. 6, sa ráta na prelome rokov 2012 a 2013. Dodávateľ stavby, spoločnosť Skanska SK, s ktorou Národná diaľničná spoločnosť podpísala zmluvu 5. augusta, ponúkla cenu 77,68 milióna eur. Na jej takmer 15-kilometrovom úseku bude 16 mostov, dve mimoúrovňové križovatky a takmer dva kilometre protihlukových stien. Rýchlostná komunikácia povedie cez katastre obcí Šebastovce, Valaliky, Haniska, Sokoľany, Seňa, Kechnec, Perín a Milhosť, pričom v Kechneci pôjde cez priemyselnú zónu.
Minister dopravy sa vyjadril aj k petícii obyvateľov košickej Mestskej časti (MsČ) Šebastovce, ktorá je východiskovým bodom výstavby komunikácie R4 a nerieši ich dopravnú situáciu. Alternatívy Šebastovčania vidia v južnom obchvate Košíc cez dobudovanie rýchlostnej cesty R2. "Aj cesta R2 je súčasťou prioritných úsekov a budeme ju budovať tak intenzívne, ako budú stačiť prostriedky aj štátne aj európske. Presnejšie detaily o časovaní alebo intenzite tej výstavby si dovolím pomenovať v nasledujúcich mesiacoch, keď vláda odobrí východiská štátneho rozpočtu," vysvetlil podpredseda vlády.
Ján Figeľ ďalej pripomenul, že pred dvoma týždňami vo vláde zaradilo ministerstvo do takzvaného zásobníka veľkých projektov aj severný obchvat Košíc na diaľnici D1 medzi obcami Budimír a Bidovce v dĺžke 14,5 kilometra. Minister predpokladá, že s jeho výstavbou by sa malo začať do roka a pol, teda na jar 2012 a dokončiť by sa mohol na jar 2015. Celkové náklady sú odhadované na sumu vyše 250 miliónov eur. "Je to teda rozsiahla investícia. Súvisí s celkovou výstavbou diaľničnej siete, v tomto prípade s prioritnou D1, ale aj s metropolou východu a jej dopravnou situáciou," skonštatoval Figeľ.
Podpredseda vlády dnes v Košiciach vyjadril spokojnosť aj s piatkovým (13.8.) rozhodnutím vlády vyčleniť 60 miliónov eur z dodatočnej alokácie európskych prostriedkov za roky 2007 až 2009 pre mesto Košice na investície v oblasti kultúrnej infraštruktúry, ktorá súvisí s projektom Európske hlavné mesto kultúry 2013. "Som veľmi rád, že práve s pomocou týchto európskych prostriedkov sa viaceré zámery budú môcť zrealizovať," dodal Figeľ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies