Výstavba R2 medzi Zvolenom a Pstrušou sa oficiálne začala

NETKY.SK • 11 September 2014, 14:09 • 2 min
Výstavba R2 medzi Zvolenom a Pstrušou sa oficiálne začala

BRATISLAVA - Výstavba takmer osemkilometrového úseku rýchlostnej cesty R2 Zvolen, východ - Pstruša sa oficiálne začala vo štvrtok poklopaním základného kameňa.

slovakia

left justify in out

Nová rýchlostná cesta po plánovanom dokončení o dva roky podľa ministerstva dopravy výrazne uľahčí dopravu na známom nehodovom úseku cesty I. triedy. R2 pri Zvolene odľahčí obce Zvolenská Slatina a Vígľaš od tranzitnej dopravy, ktorej intenzita dosahuje okolo 15-tisíc áut denne. Spolu s už rozostavaným 10-kilometrovým úsekom R2 Pstruša - Kriváň, ktorý by mal byť hotový na budúci rok, sa zároveň zrýchli cestovanie južnou trasou zo Zvolena smerom na Košice.

 

Štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček počas otvorenia stavby povedal, že hlavným zmyslom oboch rozostavaných úsekov R2 na východ od Zvolena je odklon tranzitnej dopravy z obcí okolo Detvy a z Detvy samotnej. "Obyvatelia južnej časti stredného Slovenska tak po dobudovaní oboch stavieb dostanú plnohodnotnú rýchlocestu v dĺžke bezmála 20 kilometrov. V sceľovaní rýchlostnej cesty R2 medzi Zvolenom a Košicami budeme pokračovať, do dvoch rokov začneme stavať tunel Soroška a južný obchvat Košíc," uviedol Stromček. 

 

Úsek R2 Zvolen, východ - Pstruša postaví španielsko-slovenská skupina Corsan Corviam Construcción, S.A. so sídlom v Madride a Chemkostav IS, s.r.o. Michalovce. Zhotoviteľ sa zaviazal postaviť cestu za 82,33 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, čo je 60,13 % z pôvodnej predpokladanej ceny 136,91 mil. eur. Zmluvná cena vrátane dane predstavuje 98,79 mil. eur. Stavbári na úseku vybudujú 92 objektov, z toho sedem mostov v celkovej dĺžke deväťsto metrov a jednu mimoúrovňovú križovatku Zvolenská Slatina. Stavba R2 pri Zvolene bude financovaná z Operačného programu Doprava najmä zo zdrojov Európskej únie, ktorá preplatí 85 % oprávnených nákladov. Financovanie je zabezpečené z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, keďže minister dopravy Ján Počiatek už rozhodol o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na tento projekt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies