Hotelovku stavajú priamo na školskom dvore, nespokojní Bratislavčania chystajú petíciu

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 11:28 • 2 min
Hotelovku stavajú priamo na školskom dvore, nespokojní Bratislavčania chystajú petíciu

BRATISLAVA – Proti navrhovanej výstavbe na Mikovíniho ulici pri Račianskom mýte v bratislavskom Novom Meste spustili nespokojní občania petíciu.

slovakia

left justify in out

Jej cieľom je zabrániť výstavbe na pozemkoch na školskom dvore hotelovej akadémie, ktoré sa ešte v roku 2005 dostali do súkromných rúk. "Žiadame Bratislavský samosprávny kraj, aby využil všetky dostupné prostriedky na zabránenie výstavby, prinavrátil pozemok škole a vybudoval športový areál pre študentov a širokú verejnosť," uviedol pre TASR novomestský starosta a kandidát na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Rudolf Kusý.

 

Práve Bratislavský kraj bol pred 12 rokmi vlastníkom predmetných pozemkov. V roku 2005 ich však predal spoločnosti H-COMPACT, s.r.o., následne ich o rok neskôr získala spoločnosť GTC Real Estate Park, s.r.o. Pred tromi rokmi, teda v roku 2014, došlo k zmene názvu a sídla spoločnosti na Park real estate, s.r.o.

 

"Už v minulosti chcel investor na tomto mieste postaviť 22-poschodový mrakodrap. Aj vďaka petícii sa tento projekt nakoniec nerealizoval," povedal Kusý. Podľa neho vtedy zavážili aj odborné argumenty, keďže stavať v lokalite s maximálnou výškou stavieb 12 podlaží pôvodne navrhovaný projekt, ktorý počítal s takmer dvojnásobným počtom poschodí, je nezmysel a "jemne povedané za hranou".

 

Prednedávnom prišiel developer s novým návrhom, ktorý už predstavil verejnosti. Ide o štúdiu projektu Vitalis pozostávajúceho z 8,5-poschodového komplexu deklarovaného ako sociálne zariadenie, domov sociálnych služieb pre seniorov, s apartmánovými jednotkami, pričom v prízemnej časti by sa mala nachádzať reštaurácia, diskotéka či obchod.

 

Mnohí sa však obávajú, že by mohlo dôjsť k zmene stavby pred dokončením a projekt by sa mohol zmeniť na apartmánový dom. Nepozdáva sa im ani to, ak by návštevníci prevádzok mali parkovať na Mikovíniho, Sibírskej, Račianskej a Čajakovej ulici.

 

"Nedozvedeli sme sa, o aký druh sociálneho zariadenia pôjde, nedozvedeli sme sa meno spoločnosti, ktorá ho bude prevádzkovať, keďže spoločnosť nemá v predmete činnosti poskytovanie sociálnych služieb," píše miestny poslanec Pavol Galamboš na sociálnej sieti.

 

Podľa neho zostáva stále veľa nezodpovedaných otázok, pričom navrhovaná výstavba by zásadne znížila kvalitu rekreačného prostredia v parku. Petíciu podporil aj starosta Starého Mesta Radoslav Števčík, keďže výstavbou by podľa neho boli postihnutí aj Staromešťania, ktorí park na Račianskom mýte radi využívajú.

 

TASR sa s developerom skontaktovať nepodarilo. Ten zatiaľ žiadosť o územné rozhodnutie ani o stavebné konanie nepodal.

"Cieľom je podporiť žiadosť mestskej časti, aby sa BSK zodpovedne postavil k riešeniu vzniknutého problému," konštatuje Kusý.

 

Kraj však vo svojej reakcii uvádza, že súčasné vedenie BSK s týmto stavom nemá nič spoločné, keďže pozemky pri hotelovej akadémii boli predané pred 12 rokmi. "Veríme, že starosta využije všetky možnosti, ktoré tento stav zvrátia, inak táto iniciatíva vyznieva ako predvolebný žart," uvádza hovorkyňa kraja Lucia Forman.

 

Je presvedčená, že Kusý mohol ako krajský poslanec alebo ako člen školskej rady dotknutej školy otvoriť túto otázku kedykoľvek, čo však počas ôsmich rokov neurobil. "Navyše mohol ako štatutár stavebného úradu už v roku 2010 vyhlásiť stavebnú uzáveru a začať obstarávať územný plán zóny, ktorý by podrobne zadefinoval predmetné územie," dodáva Forman.

 

Situácia, keď niekto v minulosti predal kus areálu školy, nie je ojedinelá. Už v minulosti sa obdobná situácia stala napr. na škole na Košickej či Cádrovej. Tam už výšková budova stojí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona