Výstavba po Slovensky: V Poprade majú nákupné centrá, nevedú k nim chodníky

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 17:04 • 2 min
Výstavba po Slovensky: V Poprade majú nákupné centrá, nevedú k nim chodníky

POPRAD – Už viac ako desať rokov vyrastá pri západnom vstupe do Popradu nákupná zóna. Doteraz tam však z mesta nevedie žiaden chodník pre chodcov. S pribúdajúcimi obchodnými domami sa zvýšila aj frekvencia pohybu chodcov na frekventovanej ceste I/18.

slovakia

left justify in out

Chodci tu neraz prechádzajú aj cez osem jazdných pruhov napriek tomu, že tu nie je žiaden priechod pre chodcov. „Situáciou v okolí nákupných centier na sídlisku Západ sa samospráva v minulosti opakovane zaoberala. Problém vznikol po tom, čo sa pri výstavbe prvých nákupných centier v tejto lokalite počítalo len s kupujúcimi, ktorí prídu autom, lebo sortiment tovaru k tomu predurčoval,“ informovala Kristína Horáková z Mestského úradu v Poprade.

Prvý obchod v tejto lokalite bol veľkoobchodnou prevádzkou určenou prioritne pre podnikateľov. Neskôr pribudli predajne nábytku, bytových doplnkov a domácich potrieb, hypermarket, predajňa elektroniky či športových potrieb. „Vzhľadom na vzdialenosť od obytných domov bolo v minulosti ťažké predpokladať, že príde trend, keď budú ľudia aj do týchto nákupných centier na periférii za veľkou mimoúrovňovou križovatkou chodiť tráviť voľný čas aj za cenu niekoľko kilometrovej prechádzky,“ dodala Horáková. Podobný stav podľa nej nastal vo všetkých mestách, kde sú takéto obchodné centrá postavené na okraji mesta. „Samospráva má pri vydávaní stavebných povolení možnosti limitované stavebným zákonom a podmieňovať výstavbu vybudovaním chodníka pre peších do niektorej z mestských častí je nad jej právomoci,“ uviedla Horáková. 

Problémom pri výstavbe chodníkov sú majetkovoprávne vzťahy. Podľa Horákovej ide často o nevyrovnané pozemky, preto aj mestá len málokedy stavajú chodníky z centra na perifériu. Z toho vyplýva aj problém pre peších. „Prevádzkovatelia centier neprejavili záujem spolupodieľať sa na mestom navrhovaných nevyhnutných úpravách na štátnej ceste vybudovaním ostrovčeka, doplnení svetelnej signalizácie a dobudovaní chodníkov,“ uviedla K. Horáková.

Mesto Poprad už v minulosti oslovilo obchodné centrá pôsobiace v tomto území, aby sa podieľali na riešení tohto problému. „Nestretli sme sa s pochopením. Nemali záujem riešiť tento problém s argumentom, že ich zákazníci chodia autom,“ uviedla Horáková. Mesto plánovalo zaviesť do tejto lokality osobitnú linku mestskej hromadnej dopravy, ale obchody nemali záujem finančne sa podieľať na jej prevádzke. V súčasnosti majú obyvatelia Popradu možnosť dopraviť sa do tejto lokality okrem vlastného auta aj pravidelnou bezplatnou autobusovou linkou, ktorú prevádzkuje jeden z obchodných reťazcov v tejto lokalite. Ďalšou alternatívou je pravidelná autobusová linka do Spišskej Teplice, ktorá vychádza z autobusovej stanice a má zastávku aj na sídlisku Západ. 

Podľa prešovského policajného hovorcu Daniela Džobanika je na obchodníkoch alebo meste, aby zvážili dobudovanie chodníkov a s tým súvisiacej infraštruktúry. „Z nášho pohľadu je najvhodnejšie vybudovať chodníky, priechody, prípadne nadchody,“ uviedol D. Džobanik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies