Výstavba malých domových kotolní sa neuľahčí

NETKY.SK • 10 December 2014, 18:13 • 2 min
Výstavba malých domových kotolní sa neuľahčí

BRATISLAVA - Výstavba malých domových kotolní sa neuľahčí. Vládny Smer-SD v stredu zamietol novelu zákona o tepelnej energetike, ktorou Jozef Viskupič (OĽaNO) a Lucia Nicholsonová (SaS) reagovali na vládnu novelu zákona prijatú pred vyše pol rokom. Tá podľa nich sťažila v bytových domoch výstavbu malých domových kotolní.

slovakia

left justify in out

"Hlavným cieľom návrhu zákona je, aby si napríklad spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov v bytovom dome mohli zvoliť výhodné dodávky tepla a aby im nemohla byť znemožnená výstavba vlastnej kotolne v bytovom dome," argumentovali Viskupič a Nicholsonová. 

 

Opoziční poslanci preto navrhovali, aby sa zo zákona o tepelnej energetike vypustili ustanovenia, že pri výstavbe domových kotolní má veľký dodávateľ tepla v stavebnom konaní postavenie dotknutého orgánu, ktorého stanovisko je ako účastníka konania záväzné. „V praxi toto neprijateľné ustanovenie o dodávateľovi ako dotknutom orgáne vydávajúcom záväzné stanovisko znamená právo veta miestnej teplárne okrem iného na zablokovanie výstavby vlastných kotolní v bytových domoch, teda akési teplárenské nevoľníctvo. Bytové domy sú de facto v nevoľníckom postavení vo vzťahu k miestnym teplárňam, a to bez reálnej možnosti sa z tohto nevoľníctva vymaniť zriadením vlastnej kotolne,“ konštatovali. 

 

Na nedávno schválenú novelu zákona o tepelnej energetike majú rôzne názory aj organizácie zastupujúce vlastníkov bytov. Kým viceprezidentka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Anna Krajčiová tvrdí, že novela zákona prináša stabilizáciu cien tepla, Združenie spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku organizuje proti novele petíciu. 

 

Podľa Krajčiovej ceny tepla by sa mali zastabilizovať pre väčšinu odberateľov tepla tým, že sa zvýšili kompetencie dotknutých subjektov a samosprávy v prípade posudzovania výstavby nových zdrojov tepla. "Ide o správny krok, ktorý umožňuje kontrolovať nesystémové odpájanie bytových domov od systémov centrálneho zásobovania teplom (CZT). Všetci si musíme uvedomiť, že ak sa niekto odpojí, niekomu cena tepla porastie. Ide o nebezpečný dominový efekt, na jeho konci sú domy, v ktorých žijú sociálne slabší obyvatelia," uviedla v rozhovore pre portál vEnergetike.sk Krajčiová. 

 

Združenie spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku organizuje petíciu aj preto, že po novom sú sťažené podmienky pri budovaní vlastných kotolní. "Novela zamedzuje vlastníkom bytov zvoliť ekonomickejší spôsob pri zásobovaní teplom budovaním zdrojov tepla v mieste spotreby, ktoré sú jedinou konkurenciou pre málo efektívnych dodávateľov tepla zo zdrojov a rozvodov centrálneho zdroja tepla. Tieto zdroje sú často morálne i fyzicky opotrebované, ale zákon ich napriek tomu zvýhodňuje," píše sa v petícii, ktorú združenie zverejnilo na svojej internetovej stránke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona