Výstavba D3 je podľa Počiatka prioritou aj pre Poliakov

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 14:37 • 2 min
Výstavba D3 je podľa Počiatka prioritou aj pre Poliakov

BRATISLAVA - Výstavba diaľničného ťahu zo Žiliny na Čadcu a ďalej do Żywieca a Bielsko Białej v Poľsku bude podľa rezortu dopravy napredovať rýchlejšie vďaka lepšej spolupráci Slovenska a Poľska.

slovakia

left justify in out

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek vo štvrtok podpísal s poľským ministrom dopravy Slawomirom Nowakom deklaráciu o vzájomnej spolupráci pri výstavbe tohto diaľničného ťahu.

"Vďaka lepšej cezhraničnej spolupráci pri príprave a výstavbe diaľnice D3 a jej pokračovania v Poľsku sa nám podarí zlepšiť život ľudí v celom regióne," povedal na rokovaní v poľskej Wieliczke Počiatek. Počas spoločného rokovania ministrov prítomní potvrdili, že diaľničný ťah Žilina - Čadca - Żywiec - Bielsko Biała bude jednou z priorít pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest. 

Na rokovaní, ktoré sa uskutočnilo v rámci stretnutia ministrov dopravy krajín Visegrádskej štvorky (V4) a ďalších siedmich krajín (Rumunska, Litvy, Lotyšska, Estónska, Bulharska, Slovinska a Chorvátska), sa poľský minister dopravy informoval aj o tom, v akom stave je výstavba úseku D3 Svrčinovec - Skalité. "Ministri rokovali aj o styčnom bode slovenskej a poľskej vetvy tejto diaľnice. Z hľadiska budúcej spolupráce boli kľúčové debaty o projektoch, ktoré si v nasledujúcich rokoch vyžiadajú užšiu kooperáciu, ako aj analýzu rizík pri týchto projektoch," uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. 

Plánovaná diaľnica D3 zo Žiliny cez Kysuce k spoločnej hranici je najviac pripraveným a zároveň aj prioritným cestným prepojením Slovenska s Poľskom. Kompletné spojenie oboch krajín po tejto diaľnici by podľa ministerstva dopravy malo byť hotové do konca roku 2019. "V najbližších troch rokoch plánujeme rozostavať všetky úseky na tejto diaľnici, momentálne sú vyhlásené súťaže na dva úseky. Kritický úsek Svrčinovec - Skalité, kde súčasná cesta nie je uspôsobená na kamióny, by mali vodiči využívať už v roku 2016," povedal Počiatek počas stretnutia s poľským kolegom Nowakom ešte 27. marca v Poprade. Obaja ministri sa tam stretli v rámci spoločného výjazdového rokovania slovenskej a poľskej vlády. Výstavba diaľnice pokračuje aj na poľskej strane hranice. Spojenie s rýchlostnou cestou S69 by malo byť hotové do konca tohto roka. Úsek Żywiec - Zwardoň, ktorý je financovaný z eurofondov, bude hotový koncom tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona