Výstava venovaná košickým Židom

NETKY.SK • 10 Jún 2017, 16:31 • 2 min
Výstava venovaná košickým Židom

KOŠICE - Výstava Mifgaš - Stretnutie so židovskou históriou, kultúrou a tradíciami je venovaná košickým Židom. Vo Verejnej knižnici Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach ju môžu záujemcovia vidieť do konca júna.

slovakia

left justify in out

Výstava predstavuje najdôležitejšie medzníky v živote košických Židov, ktorých pôsobenie a dejiny tvoria neoddeliteľnú súčasť histórie mesta. "Dobové fotografie, ilustrácie a reklamy dokumentujú, kde sa nachádzali a ako vyzerali stavby súvisiace s ich náboženským a spoločenským životom. Návštevníci sa tiež dozvedia, ako trávili voľný čas, aké spolky zakladali, kde sa stravovali," priblížila Erika Palágyiová z knižnice.

 

Podľa jej ďalších slov sa zoznámia aj s pôsobením významných podnikateľských a obchodníckych rodín, ale aj s osobnosťami, ktoré ovplyvňovali hospodársky život Košíc. "Časť výstavy je venovaná známym osobnostiam z oblasti kultúry a umenia - Moskovics, Horovitz, Feld, ktorí žili a pôsobili v meste. Zaujímavý je tiež výber autentických článkov z dobovej tlače, ktorá vychádzala v Košiciach v 20. a 30. rokoch minulého storočia," spomenula.

 

Návštevníci knižnice si môžu pozrieť tiež exponáty, ktoré približujú zvyky a tradície ich náboženského života. Prezentované sú významné židovské sviatky, ako je šabat, chanuka, purim a predmety, ktoré boli a sú používané pri ich slávení či každodennej modlitbe. "Jedinečnosť hebrejčiny priblíži výber slov, i dnes bežne používaných, o ktorých pôvode málokto vie. Z fondu VKJB výstavu dopĺňa výber z tvorby židovských spisovateľov, ktorých osud je spojený s Košicami," doplnila.

 

Výstava je realizovaná v spolupráci so Združením Ester v rámci projektu VKJB Nielen zabudnuté osudy s finančnou podporou Úradu vlády SR – program Kultúra národnostných menšín.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies