Výstava v v Martine ukáže, čo spája a odlišuje Slovensko a Slovinsko

NETKY.SK • 24 Január 2018, 09:42 • 2 min
Výstava v  v Martine ukáže, čo spája a odlišuje Slovensko a Slovinsko

BRATISLAVA - Poukázať na zhody a odlišnosti v minulosti i v súčasnosti Slovenska a Slovinska je cieľom výstavného projektu, ktorý od štvrtka 25. januára ponúkne Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine - Etnografické múzeu.

slovakia

left justify in out

Výstavu s názvom Slovensko – slovinská dimenzia pripravili Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, Veľvyslanectvo Slovinskej republiky na Slovensku a Slovenské národné múzeum v Martine. Pre verejnosť bude v sídle Etnografického múzea SNM na Malej hore 2 prístupná do 31. marca, agentúru SITA o tom informovala zástupkyňa riaditeľky SNM v Martine Hana Zelinová.

"Slovensko a Slovinsko majú nielen veľmi podobný a často zamieňaný názov, ale aj veľa spoločných čŕt v kultúre a spôsobe života. Zámerom výstavného projektu je poukázať na zhody a odlišnosti v našej kultúrnej tradícii ako aj v súčasnej každodennosti," priblížila výstavu v tlačovej správe Zelinová. Výstava na ne poukáže cez históriu, kultúru, mestá aj prírodu, ale i významné osobnosti oboch slovanských krajín, ktorých osudy aj diela sú často prekvapivo paralelné. Slovensko a Slovinsko predstavia fotografie, umelecké diela aj filmové dokumenty, ktoré doplnia sprievodné texty.

Projekt výstavy vznikol zo spolupráci medzi bývalou veľvyslankyňou Slovinskej republiky na Slovensku Bernardou Gradišnik, vysokoškolskými učiteľmi a študentmi, ktorých zaujali tieto podobnosti a rozdiely pri štúdiu slovinského jazyka, stredoeurópskych štúdií, etnológie, architektúry aj medzinárodných vzťahov. Výstava vznikla ako trojjazyčná, popri slovenčine a slovinčine aj v anglickej verzii a má putovať po ďalších európskych štátoch. V SNM v Martine si ju všetci záujemcovia môžu pozrieť počas pracovných dní okrem pondelka od 9:00 do 17:00 a cez víkend od 10:00 do 18:00.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies