Výstava v Tisovci približuje študentom život A. Frankovej, obete holokaustu i hrozby extrémizmu

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 15:08 • 2 min
Výstava v Tisovci približuje študentom život A. Frankovej, obete holokaustu i hrozby extrémizmu

TISOVEC – Životný príbeh Anny Frankovej a príslušné dejinné súvislosti približuje putovná výstava Odkaz dejín dnešku, ktorá je do konca marca nainštalovaná v priestoroch Clementisovho domu v Tisovci v okrese Rimavská Sobota. Výstava je dielom Nadácie Milana Šimečku (NMŠ) a v Tisovci ju zorganizovalo Evanjelické gymnázium Tisovec (EGT) v spolupráci s mestom.

slovakia

left justify in out

„Túto výstavu ponúkame aj žiakom z iných škôl regiónu. Má to podľa nás veľký význam, keďže tento kraj začína hnednúť a je potrebné, aby deti vedeli o udalostiach, ktoré sa kedysi udiali,“ vysvetlila riaditeľka EGT Helena Pašiaková s tým, že sprievodcami po výstave je 16 študentov 1. až 4. ročníka školy. Tí sa za týmto účelom zúčastnili dvojdňového workshopu, organizovaného NMŠ.

 

Ich úlohou je podľa riaditeľky návštevníkom priblížiť detaily z informačných panelov, ktoré zobrazujú prierez životom Anny Frankovej. „Je to vlastne úžasná hodina dejepisu. Trochu sme si to ešte sťažili tým, že naše študentky budú obsah výstavy prezentovať aj v angličtine dvom našim anglicky hovoriacim učiteľom a zároveň budú mať v múzeu aj hodinu angličtiny,“ dodala.

 

„Takéto rovesnícke, takzvané peer-to-peer vzdelávanie má medzi žiakmi veľký úspech. Je iné, keď im rozprávam niečo ja ako pedagóg, alebo keď si to rozprávajú sami. Viacej ich to osloví a viac si aj zapamätajú,“ uviedla na margo výstavy pedagogička EGT Katarína Jakubcová, ktorá je jej koordinátorkou v Tisovci.

 

Výstava je podľa jej slov dôležitá i preto, že sa venuje aj extrémizmu a poukazuje na jeho rozličné formy. „Nie je teda vyslovene len o osobe Anny Frankovej a o dejinách, ale má významnú spojitosť i s dneškom,“ priblížila Jakubcová.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona