Výstava Terchová vtedy a dnes otvorila 55. ročník Jánošíkových dní

NETKY.SK • 3 August 2017, 18:18 • 2 min
Výstava Terchová vtedy a dnes otvorila 55. ročník Jánošíkových dní

ŽILINA – Vernisážou výstavy Terchová vtedy a dnes otvorili na pôde Makovického domu v Žiline 55. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej, ktoré potrvajú do 6. augusta.

slovakia

left justify in out

"Je to výstava, ktorá rekapituluje silný 55-ročný príbeh Jánošíkových dní formou prezentácie fotografií, dokumentov, plagátov, ale aj osobných výpovedí ľudí, ktorí roky rokúce profilovali tento náš terchovský štátny sviatok," povedal šéfdramaturg Jánošíkových dni Peter Cabadaj.

 

Riaditeľka Krajského kultúrneho strediska v Žiline Soňa Řeháková doplnila, že výstava je návratom do roku 1959, keď sa prvýkrát uskutočnili folklórne slávnosti. "Bola to skupina nadšencov, ktorá sa stretla a vytvorila jeden krásny deň, zameraný na folklór. Dnešná výstava prezentuje všetko od 59. roku až po súčasnosť. Je vyjadrením najstarších obyvateľov Terchovej, ktorí sa podieľali na príprave Jánošíkových dní - veľký folklorista Jano Miho, bývalý zástupca obecného úradu Filip Komačka a samozrejme sme veľmi čerpali z prác, ktoré zhromažďoval pán Križo, ktorý už nie je medzi nami. Je to doslova archív niečoho nevšedného," podotkla Řeháková.

 

"Dnes dopoludnia sme na pôde obecného úradu udelili Cenu obce Terchová dlhoročnému starostovi Pavlovi Krištofíkovi, ktorý sa významne zaslúžil aj o Jánošíkove dni. Rovnakú cenu sme udelili aj RTVS za dlhoročnú dobrú spoluprácu. A to nielen pri príprave Jánošíkových dní, ale aj pri propagácii a prezentácii mnohých terchovských kultúrnych, duchovných či športových podujatí," uviedol šéfdramaturg Jánošíkových dní. Na šiestich pódiách Jánošíkových dní sa predstaví viac ako 1300 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Gruzínska, Macedónska a Poľska. Festival ponúkne návštevníkom tri galaprogramy, jeden detský program a množstvo sprievodných podujatí. 

 

"Kľúčovým slovom tohtoročných Jánošíkových dní je výmena ako predpoklad na tvorivú konfrontáciu, inšpiráciu a zároveň zbližovanie kultúr aj ľudí. Divákom sa predstaví aj šesť prvkov, zapísaných vo svetovom nehmotnom dedičstve UNESCO. Popri troch slovenských - fujare, terchovskej muzike a gajdách - sa predstavia aj dva prvky z Macedónska – tanec kopačkata, vokálna tradícia z regiónu Tetovsko a juhomoravský tanec verbunk, ktorý je výkladnou skriňou nielen juhomoravského, ale aj českého folklóru," priblížil Cabadaj.

 

Organizátori sa podľa neho snažia každoročne pripomínať výročia významných osobností Terchovej, ale aj národných dejín. "Tento rok venujeme najväčšiu pozornosť sedemdesiatke nášho popredného folkloristu, hudobníka, speváka, výtvarníka a fotografa Františka Muchu. Výstava s názvom Takto to vidím ja Fera Muchu predstaví komplexne," doplnil šéfdramaturg terchovského "štátneho sviatku".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies