Výstava stavebnice Merkur predstaví modely zberateľa Jiřího Mládka

NETKY.SK • 10 Október 2011, 23:36 • 2 min
Výstava stavebnice Merkur predstaví modely zberateľa Jiřího Mládka

Výstava stavebnice Merkur predstaví modely zberateľa Jiřího Mládka

slovakia

left justify in out

img

Výstava známej kovovej stavebnice Merkur predstaví na svojej ďalšej zastávke v Novej Bani modely zanieteného zberateľa Jiřího Mládka z Českej republiky. Verejnosti bude sprístupnená od 17. októbra do 30. novembra 2011 v Pohronskom múzeu v Novej Bani.
Mládek sa touto polytechnickou stavebnicou zaoberá viac ako 55 rokov, má najväčšiu zbierku Merkuru na svete, venuje sa jej histórii, na diaľku vedie niekoľko Merkur klubov, dokonca píše o nej aj knihu. Neustále stavia nové a nové modely, jeho rukami prešlo už viac ako 5 ton drobných kovových súčiastok, pripravil množstvo výstav. 
Jeho model Oceľového mesta, postaveného podľa Julesa Verneho, ktorý váži už vyše 1200 kg, je vystavený v Múzeu Merkuru v Polici nad Metují. Popritom sa venuje i dobrovoľníckej činnosti – pomocou stavania modelov z Merkuru pomáha rozvíjať jemnú motoriku detí v herni na oddelení neurológie v motolskej nemocnici, za čo bol ocenený Národným dobrovoľníckym centrom Hestia - cenou pre najlepších dobrovoľníkov, nazývanou Křesadlo. 
Výstava zoznámi návštevníkov s históriu Merkuru od prvopočiatku (jeho vynálezca Jaroslav Vancl ho začal vyrábať v roku 1925) až do súčasnosti. Po celé tie roky sa vyrába ako jediná stavebnica na rovnakom mieste - v Polici nad Metují bez podstatnejších zmien a prevažná väčšina súčiastok je stále rovnaká. 
Samozrejme, Merkur nezostáva stáť na mieste, ale ide s vývojom. Pripravujú sa robotické stavebnice, predávajú sa stavebnice elektronik či elektro. Stavebnica je aj vhodnou didaktickou pomôckou, pretože nenásilným spôsobom rozvíja technické nadanie, zručnosť i fantáziu.
"Na výstave uvidíte, čo všetko sa pánovi Mládkovi podarilo z Merkuru postaviť, napr. model bratislavského Starého mosta s premávajúcim elektrickým vláčikom. Súčasťou výstavy bude aj herňa, kde si môžete vyskúšať zostaviť vlastné modely," informovala riaditeľka múzea Katarína Konečná s tým, že najkrajšie z nich sa stanú súčasťou výstavy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies