Výstava Sloverige predstaví slovenské a švédske remeslá

NETKY.SK • 9 August 2011, 14:19 • 2 min
Výstava Sloverige predstaví slovenské a švédske remeslá

Výstava Sloverige predstaví slovenské a švédske remeslá

slovakia

left justify in out

img

Putovná výstava Sloverige, ktorá predstavuje slovenské a švédske remeslá je od dnes až do 15. septembra sprístupnená v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Pripravilo ju Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) a jej hlavným motívom je rodina drevených koníkov.
      „Výstava je originálna a objavná práve vo svojej konfrontačnej rovine dvoch kultúrne odlišných a predsa blízkych krajín. Remeslá spájajú ľudí, spôsob ich sebavyjadrenia, a dokonca i národy. Podobnosť medzi staršou slovenskou a staršou švédskou remeselnou tvorbou je priam do očí bijúca. Presvedčí nás o tom, že aj keď sme každý iný, predsa sme si podobní," vysvetľuje kurátorka výstavy Barbora Španitzová z ÚĽUV-u.
      Na výstave sa predstaví sa 26 švédskych a 28 slovenských autorov, ktorí tvorbou z rôznych materiálov dokazujú nielen svoju zručnosť, silu ľudovej tradície, ale aj príbuzné estetické cítenie.
      Počas roku 2009 bolo Sloverige prezentované v niekoľkých vybraných mestách Švédska, s rozličnou tematikou každej výstavy. V roku 2010 a 2011 bolo Sloverige predstavené v Bratislave, Banskej Bystrici, Tatranskej Lomnici, Rimavskej Sobote a v Ružomberku. Teraz prichádza do Košíc so svojou poslednou reinštaláciou.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona