Výstava s názvom Scheerovi súčasníci priblíži architektúru Nitry v 20. storočí

NETKY.SK • 11 Január 2023, 12:30 • 2 min
Výstava s názvom Scheerovi súčasníci priblíži architektúru Nitry v 20. storočí

NITRA - Vo vestibule Mestského úradu v Nitre bola v týchto dňoch reinštalovaná výstava s názvom Scheerovi súčasníci. Vznikla pri príležitosti 121. výročia narodenia a 23. výročia úmrtia slovenského architekta Michala Maximiliána Scheera.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla Lenka Mareková z mestského úradu, výstava približuje architektonické dianie v 50. a 60. rokoch 20. storočia v Nitre. "Zaujímajú nás nielen osudy samotných stavieb alebo nerealizovaných vízií, ale aj osudy architektov, ktorí na území mesta tvorili," doplnili organizátori výstavy a iniciátori projektu Scheerovanie.NR.

 

img

 

Architekt Michal Maximilián Scheer bol významným slovenským architektom. Narodil sa 7. januára 1902 v Považskej Bystrici a zomrel 9. februára 2000 v Nitre. Navrhol množstvo objektov i obytných súborov po celom Slovensku, venoval sa aj urbanizmu. V roku 1958 navrhol prvý územný plán Nitry i viaceré urbanistické súbory v meste. Je medzi nimi napríklad Predmostie, Párovce i sídlisko Chrenová I., ktoré je zapísané do urbanisticko-architektonickej knihy UNESCO. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona