Výstava Roky a dni na Bratislavskom hrade približuje životnú dráhu Mira Žbirku

NETKY.SK • 4 Február 2023, 11:00 • 2 min
Výstava Roky a dni na Bratislavskom hrade približuje životnú dráhu Mira Žbirku

BRATISLAVA - Miro Žbirka: Roky a dni je názov výstavy, ktorú vo štvrtok večer (2. 2.) otvoril generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis a Katka Žbirková v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu. Názov dostala podľa tretieho radového Žbirkovho albumu Roky a dni z roku 1983.

slovakia

left justify in out

Výstava prišla na Bratislavský hrad z Prahy, kde ju od 20. októbra videli tisícky návštevníkov a získala si veľký ohlas. Výstava potrvá do 30. septembra. Viac ako 300 artefaktov na 28 paneloch mapuje cestu tohto skvelého interpreta od prvých dní, kedy na lavičke na Račianskom mýte začala Mekyho kariéra, ktorá trvala viac ako 50 rokov a skončila nečakane 10. novembra 2021 jeho odchodom do muzikantského neba. Návštevníci výstavy si môžu prehliadnuť veci a relikvie z jeho osobného aj profesijného života, sú medzi nimi gramofón z mladosti, magnetofón Sonet Duo, oblečenie, kožená bunda, tenisky, ktoré nosil k obleku či typické okuliare. Ponúkne formou videoklipov a dokumentov prierez jeho tvorby, ktoré si záujemca bude môcť vypočuť cez slúchadlá a nebude tak rušiť ostatných návštevníkov. K tomu bohatý obrazový materiál, dodnes nezverejnené fotografie, plagáty z koncertov, single, cédečka aj LP platne, ktoré vyšli u nás i v zahraničí.

 

img

 

Medzi exponátmi nechýba Zlatý slávik za rok 1982 či soška Anděla Českej akadémie populárnej hudby za Double Album. Špecialitou bude elektrické piano, na ktorom spevák skladal piesne a odohral aj poslednú koncertnú šnúru. Návštevníci si budú môcť na tomto klávesovom nástroji aj zahrať. Nechýba ani LP platňa Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band skupiny Beatles, na ktorom má venovanie od Paula McCartneyho počas jeho pražského koncertu v roku 2004, fotografia jeho rozhovoru na stretnutí s britskou kráľovnou Alžbetou II. pri jej návšteve Bratislavy v roku 2008 či pre Mekyho tak typické okuliare. "Všetky tie predmety mi pripomínajú náš život s Mekym, pretože my sme boli 34 rokov manželia a poznali sme sa 38 rokov. Vidím v tom náš život. Veľmi veľa návštevníkov v Prahe mi hovorilo, že aj oni si do tohto projektu vložili svoj život. Je to nielen svedectvo o Mekyho živote, je to svedectvo doby. Ľudia tam nájdu niečo, čo im bolo blízke, čo sa nosilo, aké účesy sa nosili, aké boli hudobné nosiče, na čom si púšťali svojich obľúbených hudobníkov. Vidím v tom, ako ten čas plynie, ale i ako sa hudba vyvíjala a vyvíjala sa aj Mekyho hudba. To je výstava o človeku, ale aj o jeho pesničkách. A dokedy budú tie pesničky žiť, tak ten Meky tu bude stále," uviedla pre TASR manželka Katka Žbirková, autorka námetu a scenára výstavy.

 

img

 

"Tá výstava je chronologická, išli sme od tých najmladších po najstaršie práce a potom sme si povedali, že nechceme, aby tá výstava bola retrospektívna a spomienková, a po druhé, že nechceme aby sa orientovala iba na oficiality typu album, ocenenie, album. Skrátka chceli sme medzi tie albumy, ktoré tam byť musia, dostať aj predmety a veci, ktoré s tým súvisia aj nesúvisia. Jedna z tých fáz výstavy mala byť i taká, že ukážeme aj zázemie, nielen platne," doplnil pre TASR architekt výstavy Josef Tomšej. "Ak môžem hovoriť sám za seba, vždy som sa snažil napísať pesničku, ktorej by ľudia rozumeli na prvýkrát. Nie je to jednoduché, lebo ten jazyk musel byť zrozumiteľný. Myslím si, že toto sa darilo Mekymu veľmi excelentne – napísať pesničku, ktorá je pochopiteľná, zrozumiteľná a zapamätateľná," uviedol pre TASR Peter Nagy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona