Výstava pri Bojnickom zámku priblíži katastrofy ľudského tela

NETKY.SK • 24 Máj 2015, 15:49 • 2 min
Výstava pri Bojnickom zámku priblíži katastrofy ľudského tela

BOJNICE - Anomálie ľudských tiel bude môcť verejnosť vidieť na výstave Katastrofy ľudského tela, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice.

slovakia

left justify in out

Exponáty si budú môcť návštevníci pozrieť v bývalej Zámockej reštaurácii v bezprostrednej blízkosti zámku od 1. júna do 31. augusta. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM-Múzea Bojnice Petra Gordíková.

"Výstava prinesie návštevníkom jedinečnú možnosť spoznať výnimočných ľudí a na vlastné oči uvidieť muža s troma očami trpiaceho vrodenou chybou, ktorá spôsobila rozdvojenie tváre, sovieho muža, ktorý vďaka zdeformovaným krčným stavcom dokázal otočiť hlavu o 180 stupňov, alebo muža, ktorý sa narodil bez horných končatín, no napriek tomu perfektne strieľal z luku dokonca aj do letiacich cieľov," uviedla Gordíková.

 

Priblížila, že podľa dobových prameňov o ľuďoch s vrodenými anomáliami vytvorili umelci v petrohradskom antropologickom múzeu 25 verných napodobením z vosku a postavili tak základ unikátnej výstavy. "Jednotlivé voskové figuríny sú prepracované do najmenších detailov. Pri ich výrobe boli použité okrem iného aj skutočné ľudské vlasy či očné a zubné implantáty používané v medicíne," dodala.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies